Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 04 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

De globale vastgoedbubbel: 22 jaarlonen voor een flat van 60m2

Logo Business AM

18/03/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Hoogopgeleide werknemers actief in de dienstensector in Hong Kong moeten 22 jaar werken om zich een flat van 60m2 te kunnen veroorloven. Dat blijkt uit de UBS Real Estate Bubble Index. Dat is zeven jaar langer dan in eender welke andere stad in de wereld.

UBS omschrijft een vastgoedbubbel als volgt:

“Prijsbubbels komen regelmatig voor in vastgoedmarkten. De term ‘bubbel’ wijst op een substantieel en aanhoudend overprijzen van een activa en waarvan het bestaan niet kan worden bewezen tot hij barst.

Typische indicatoren zijn de ontkoppeling van de prijzen van lokale inkomens en huurprijzen en onevenwicht in de reële economie, zoals het buitensporig toekennen van leningen of uitzonderlijke activiteit in de bouwsector.

Prijzen stegen gemiddeld 35% op 5 jaar tijd

UBS keek naar een twintigtal steden en komt tot de volgende conclusies:

“De voorbije 5 jaar zijn de vastgoedprijzen in de grote steden met gemiddeld 35% gestegen. In San Francisco, München en Vancouver was dat zelfs dubbel dat percentage.  De prijsstijgingen zijn minder spectaculair dan ze wijdverspreid zijn. [..] De redenen zijn te zoeken in de flexibele financieringscondities. Grote steden profiteren van de concentratie en het toenemende belang van de digitale economie, die hoogopgeleiden naar de steden brengt. Rijke burgers tonen steeds meer interesse on hun geld in duurder vastgoed te investeren in de betere stadswijken.”

Europa

In alle EU-steden met uitzondering van Milaan gingen de vastgoedprijzen de voorbije 5 jaar sterk de hoogte in. Bubbels dreigen in  München, Amsterdam, Parijs en Frankfurt. Buiten de eurozone dreigt een vastgoedbubbel in Londen en Stockholm, Genève en Zurich.

Een flat van 60m2 kopen overstijgt in de meeste wereldsteden het budget van hoogopgeleide werknemers in de dienstensector. Dat is vooral het geval in Hong Kong, waar 22 jaarlonen nodig zijn on zo’n flat te kopen. Maar ook in Londen, Parijs, Singapore, New York en Tokio zijn meer dan 10 jaarlonen nodig om een woonflat van die omvang te kopen.

Eerste scheuren in de bubbel zijn merkbaar

“Toch beginnen zich de eerste scheuren in de funderingen van de sterke groei beginnen te vertonen”, besluit UBS.

“In de helft van de steden die vorig jaar met een zeepbel-risico werden geconfronteerd – Sydney, Stockholm, Londen en Toronto – zijn de vastgoedprijzen gedaald. In London, Stockholm en Sydney werden zelfs inkrimpingen met meer dan 5 procent opgetekend.”

“Onder meer in Sydney maakten strengere kredietvoorwaarden en hogere intresten een abrupt einde aan de sterke prijsstijgingen. Ook Genève neigt steeds meer naar een normale prijs.” Ook in Boston, Singapore en Milaan kan volgens het rapport van reële marktprijzen gewag worden gemaakt.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks