Amerikaanse durfkapitaalfondsen kopen honderden huurpanden in Amsterdam en Rotterdam

Lokale makelaars in Amsterdam en Rotterdam hebben de voorbije maanden honderden huurpanden verzameld in opdracht van de Amerikaanse investeerder Blackstone. Het zou om een totaalbedrag van minimaal 200 miljoen euro gaan. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van bronnen in de vastgoedmarkt.

Verwacht wordt dat de panden in april worden overgedragen. Een avn de aankopen betreft een rij van 9 huurpanden in Amsterdam-West. De Amerikanen zijn niet de eerste buitenlanders die zich voor Nederlandse huurwoningen interesseren. Ook de Britse belegger Round Hill en de Duitse belegger Patrizia kochten eerder al belangrijke portefeuilles huurwoningen in Nederland op. Maar die doen meestal zaken met woningcorporaties of institutionele beleggers. Dat een investeringfonds bij particuliere beleggers panden gaat inkopen is opmerkelijk. Er zijn ook vragen bij het tijdstip waarop dit gebeurt. De voorbije maanden verkochten durfinvesteerders net hun huurwoningen omdat de snelle stijging van de huizenprijzen zouden aangeven dat er nog weinig bijkomend rendement te halen valt. Die portefeuilles werden ondertussen overgenomen door pensioenfondsen en verzekeraars, die hun focus leggen op langetermijnrendement.

Amsterdam: “Prijs huurpanden zit aan plafond”

Kenners hebben hun twijfels over de Amsterdamse huurwoningmarkt. Door de huidige regels van de gemeente Amsterdam zou het moeilijk zijn woningbouwprojecten nog rendabel te krijgen. Amsterdam verplicht sinds kort projectontwikkelaars om bij nieuwbouwprojecten 40% van de woningen voor de sociale sector te reserveren. Nog eens 40% moet ten minste 25 jaar voor de middenhuur worden bestemd (woningen in de categorie middenhuur, waarvoor dan ook nog eens een maximum huurverhoging geldt). Tenslotte komt slechts 20% voor dure huur en verkoop in aanmerking.

Dat een Amerikaanse durfkapitaalbedrijf nu zo fors in de steden Amsterdam en Rotterdam investeert roept vragen op. De vraag rijst of de woning- en huurprijzen nog altijd niet aan hun plafond zitten. In 2018 zijn de huurprijzen in de grote Nederlandse steden gestegen met 4% tot 14%.  Maar Blackstone zou deze aankoop eerder als een strategisch fonds van het bedrijf zien voor de langer termijn.

Vastgoedprijzen 30% hoger dan in 2008

Sinds de start van de financiële crisis is in Nederland enorm veel geld naar de vastgoedsector gevloeid. Wie een huis wil kopen in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam moet daarvoor vandaag 30% meer neertellen dan in 2008. Ook het verschil tussen Amsterdam en de rest van Nederland is toegenomen: inmiddels wordt voor een gemiddelde Amsterdamse woning 60% meer betaald dan een woning elders in Nederland. Tien jaar geleden was dat nog geen 20%.

Meer