Wie een optrekje van 50m2 wil kopen in Parijs moet 7.000 euro per maand verdienen

Vastgoed kopen in Parijs wordt voor de middenklasse en jongeren een schier onmogelijke taak.

Zowat een maand geleden liet Benjamin Griveaux, de woordvoerder van de Franse regering, weten dat hij zich geen woning in Parijs kon veroorloven, vanwege te duur. Griveaux verdient 7.900 euro per maand. Deze uitspraak, die hij deed midden in de crisis van de ‘gele hesjes’, werd hem door deze laatsten niet in dank afgenomen. De meesten onder hen hebben nog nooit 7.900 euro gezien.

Vastgoed op 10 jaar 62% duurder

Maar dat maakt zijn uitspraak niet minder waar. Vastgoed in de lichtstad kost vandaag gemiddeld 9.560 euro per vierkante meter. Dat is 62% meer dan in 2009, toen de contouren van de financiële crisis duidelijk werden en de prijs rond de 6.020 euro per m2 schommelde,

Le Figaro Immobilier berekende dat wie zich vandaag een optrekje van 50 m2 wil aanschaffen in de lichtstad daarvoor over een maandloon van 7.000 euro moet beschikken. Wil men een eigendom van 75m2 kopen dan is een maandloon van 10.000 euro nodig. Dit alles op voorwaarde dat de koper 10% van de aankoopsom als voorschot kan neertellen. Niet op de aankoop van het vastgoed zelf, maar om de kosten te dekken. Dat de rente zich nu al jaren op een artificieel laag niveau bevindt verandert daar niets meer aan.

Met een gemiddeld maandloon kon men in 2009 in Parijs nog 26,7 m2 vastgoed aankopen op 20 jaar. Vandaag is dat nog 21,2 m, het equivalent van een grote keuken. Tussen 2012 en 2017 werden de prijsstijgingen in de vastgoedsector nog gecompenseerd door de lage rente. Sinds de prijs begin 2018 de grens van 9.000 euro per m2 heeft doorbroken is dat niet langer het geval.

Middenklasse en jongeren moeten uitwijken naar goedkopere steden

Het wordt dus duidelijk dat de middenklasse en de jonge gezinnen zich niet langer een woning in Parijs kunnen veroorloven. Vastgoedexperts laten opmerken dat de hypotheekleningen steeds langer looptermijnen krijgen, maar dat ook daar het maximum in zicht is.

Vandaag loopt een hypotheek gemiddeld 225 maanden. Omdat de rente zich al op een absoluut minimum bevindt, zit er voor velen weinig anders op dan uit te wijken naar andere Franse steden. Bordeaux, Lyon, maar ook Nantes en Rennes bieden grotere woningen tegen lagere prijzen.

Meer