Het Zuidoost-Europese land Kroatië verstrekt speciale visa aan digitale werkers van buiten de EU waardoor ze maximaal een jaar kunnen blijven en vrijgesteld zijn van inkomstenbelasting, schrijft AFP.
Kroatië, traditioneel een van Europa’s populairste toeristische bestemmingen, vertrouwt op ‘digital nomads’ om bij te dragen aan de economie van het land. Het visa-initiatief werd in januari geïntroduceerd om de door de pandemie getroffen reisindustrie nieuw leven in te blazen.
Tot nu toe heeft de Kroatische regering 33 visa goedgekeurd. Gehoopt wordt dat het concept nog meer opgang maakt zodra de reisbeperkingen door de pandemie worden opgeheven.
Waarom Kroatië?
Kroatië ligt op het kruispunt van Midden- en Zuidoost-Europa en geniet van een gematigd warm en continentaal klimaat.
Toerisme is goed voor ongeveer een vijfde van de economie in deze EU-natie van 4,2 miljoen mensen. Het aantal bezoekers is gedaald van 21 miljoen in 2019 tot zeven miljoen vorig jaar. Ook de inkomsten zijn ten opzichte van het jaar ervoor meer dan gehalveerd tot 4,8 miljard euro in 2020.
Maar de in Kroatië gevestigde Nederlandse ondernemer Jan de Jong denkt niet dat de toeristische reputatie van het land zal verdwijnen door de pandemie. Hij gebruikte vorig jaar sociale media om premier Andrej Plenkovic op te roepen de visa in te voeren – en zes maanden later werd zijn voorstel werkelijkheid.
‘Kroatië in zijn geheel, vooral in de combinatie van dingen, biedt een zeer unieke ervaring’ zegt De Jong, die de nadruk legt op het landschap, de verbindingen met de rest van Europa en de mediterrane levensstijl.
Is het makkelijk om naar Kroatië te verhuizen?
Het ministerie van Toerisme, dat het idee van De Jong steunt, ziet het eerder als een langetermijnkans om de sector te stimuleren dan als een snelle oplossing voor de crisis als gevolg van de pandemie.
De Amerikaanse marketingconsultant Melissa Paul werd eerder dit jaar de eerste officiële ‘digital nomad’ van Kroatië, en vertelde aan AFP waarom ze voor dit land koos. ‘Kroatië is prachtig, het is hier mooi wonen, betaalbaar in vergelijking met andere plaatsen, het land heeft een geweldig klimaat en biedt een goede internettoegang,’ liet zij optekenen.
Melissa is een van de ongeveer 100 mensen die in januari een aanvraag hebben ingediend, waarvan meer dan de helft Amerikaans of Brits was.
Het enige wat Melissa hoefde te doen om te kunnen genieten van haar nieuwe leven in Labin, een stadje op een heuvel met uitzicht op de Adriatische Zee, was te bewijzen dat ze op afstand werkt, accommodatie en een ziektekostenverzekering heeft en minstens 2.200 euro per maand verdient.
Een ander levenstempo
De oorspronkelijk uit de Verenigde Staten afkomstige content creator Steve Tsentserensky arriveerde in het land na jaren globetrotten.
Hij bracht tijd door in Nieuw-Zeeland, Oekraïne, Frankrijk en Italië en werkte op cruiseschepen. Maar hij werd verliefd op het Kroatische ‘levenstempo’.
‘Niemand jaagt zich op,’ vertelde hij aan AFP. ‘Je werkt en je kunt ook van je leven genieten.’ (mah)