Een fietsongeval van Juan Benjumea (Groen) leidt tot spanning bij Open Vld

Een fietsongeval van Juan Benjumea (Groen) leidt tot spanning bij Open Vld
Juan Benjumea (Groen) en Els Ampe (Open Vld) – Getty Images

Juan Benjumea, een Brussels Parlementslid van Groen, is in de nacht van maandag op dinsdag naar eigen zeggen “slachtoffer geworden van sabotage van het nieuwe Brusselse circulatieplan“. Want in het donker had hij niet goed gezien dat buurtbewoners in Anderlecht uit onvrede met dat nieuwe plan een betonblok die de straat afsluit voor auto’s versleept hadden naar het fietspad. Benjumea knalde keihard tegen de massieve blok, werd van zijn fiets geslingerd en liep schaafwonden op en brak een tand.

Meteen postte hij een foto van z’n gehavende gezicht, wat een artikel opleverde in de huiskrant van de Vlaamse politici in Brussel, Bruzz. Die kopten meteen dat “sabotage van het circulatieplan een slachtoffer maakte“.

Dat lokte dan weer reactie uit bij Els Ampe (Open Vld), ook Parlementslid uit Brussel, en behorend tot de rechtervleugel van haar partij. “De nomenclatura rijdt zich vast“, zo postte die al lachend op Twitter, bij het artikel van Bruzz. “De groenen zetten Brussel op zijn kop maar noemen zichzelf ‘slachtoffer’ van boze buurtbewoners. Gênanter wordt het niet”, zo sneerde ze.

Dat Ampe daarbij lachte met de verwondingen van Benjumea, noopte uiteindelijk Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert te reageren: “Els, hier past enkel veel beterschap aan de onfortuinlijke collega“, zo riep die haar terecht.

In Brussel is wel echt wat aan de hand rond het circulatieplan.

Met het invoeren van het ‘Good Move’-plan, dat op tal van plekken het autoverkeer “doorknipt” in de hoofdstad en straten dus met betonblokken afzet, raakt de Brusselse regering, onder impuls van de groene minister Elke Van den Brandt (Groen), aan de kern van het beleid dat de ecologisten graag doorvoeren. Onder meer in Gent konden ze met dergelijk plan de stad transformeren.

Maar in Brussel lijkt de uitvoering van het plan een veldslag te worden, zeker in de minder gegoede wijken van de stad. Buurtprotest, waarbij obstakels worden verzet, palen worden doorgezaagd en wegmarkeringen worden beklad, zijn al gesignaleerd. En de politie is ook niet overal van plan te handhaven, zo lijkt.

Erger voor de Brusselse regering, is dat coalitiepartner PS lijkt te aarzelen. De PS-voorzitter in Brussel, Ahmed Laaouej, liet al verschillende keren zijn ongenoegen blijken. In Anderlecht, met brugemeester Fabrice Cumps (PS), draaien ze zelf officieel het plan terug, nadat de lokale fractieleider Lofti Mustefa (PS) het plan had afgedaan “als een manier om de Gaza-strook hier te organiseren“, “wij zijn toch geen beesten?”.

Ecologisten op roetsjbaan naar beneden in peilingen

Het plan komt er op een moment dat de ecologisten in de hoofdstad op een roetsjbaan naar beneden lijken te zitten in de peilingen. In 2019 was Ecolo nog de grootste in de hoofdstad, maar ondertussen is de partij al ruim een kwart van haar kiezers kwijt, volgens de polls. Ook in Wallonië is de trend dalend.

Daarbij overheerst het gevoel bij Ecolo dat de andere partijen, de MR op kop, aan een soort systematische ‘groene bashing’ doen. Onder meer in het dossier van het verplicht 100 kilometer per uur rijden op de autostrade, een groen voorstel om de energiecrisis aan te pakken, haalden zowel Paul Magnette (PS) als Georges-Louis Bouchez (MR) vernietigend uit naar Jean-Marc Nollet (Ecolo) en co.

De vraag is of het nieuwe plan in Brussel niet nog eens olie op het vuur is, bij een sentiment dat niet gunstig is voor de groenen. Zo dreigt alvast Ecolo hetzelfde mee te maken als 20 jaar geleden, toen ze ook deelnamen aan een federale regering: als beleidspartijen betalen groenen blijkbaar op het eind van de legislatuur de rekening. Uiteraard blijft het bij peilingen, maar in Brussel zal men toch rekening moeten houden bij de onvrede die vanuit de PS opborrelt.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.