Een eenvoudige manier om de waarde van uw huis met 5.000 euro te verhogen

Er moet niet altijd tot zware renovaties worden overgegaan om de waarde van een woning gevoelig op te drijven. Vaak zijn immers eenvoudige en goedkope ingrepen voldoende om residentieel vastgoed te opwaarderen. Dat blijkt uit een rapport van het online vastgoedplatform Zillow, gebaseerd op een analyse van 135.000 foto’s van panden die sinds het begin van dit decennium in de Verenigde Staten te koop werden aangeboden.

Daarbij werd vastgesteld dat huizen met een zwarte of antracietgrijze voordeur bij een verkoop gemiddeld 6.271 dollar meer opleverden dan schattingen hadden laten veronderstellen.

“Men hoeft niet altijd de meest geavanceerde technologieën en verfijnde domotica te installeren om de verkoopprijs van een woning gevoelig op te drijven,” benadrukt Kerry Kelly, ontwerpspecialist van Zillow, in een commentaar op de resultaten van de studie.

“Voor de verkoper van een woning is een nieuwe verflaag op de voordeur vaak de goedkoopste ingreep die het pand aantrekkelijker kan maken, maar bovendien blijkt de operatie ook een sterke impact te hebben op de verkoopprijs. Hoewel koele en neutrale muren nog steeds een grote bijval kennen, moet worden vastgesteld dat donkere tinten blauw en grijs en zelfs zwart sterk aan populariteit winnen.”

Deur

Experts wijzen er daarbij op dat een zwarte deur aan potentiële kopers de indruk bezorgt dat het pand een serieuze, statige en veilige keuze zal blijken. “Bovendien is een renovatie of een herstelling in het algemeen een goede zet wanneer men een woning op de markt wil brengen,” wordt er opgemerkt.

“Externe verbeteringen, op voorwaarde dat de werken goed zijn uitgevoerd, kunnen op de investering een rendement van meer dan 95 procent opleveren. Een nieuwe verflaag in trendy kleuren zal de woning een beter uitzicht bezorgen dan een gedateerd kleurenschema met een tint die een vervaagde en versleten indruk maakt.”

Een zwarte deur is volgens Zillow echter niet de enige upgrade die eigenaars zouden moeten overwegen wanneer ze plannen koesteren om een woning op de markt te brengen. Benadrukt wordt dat woonkamers met een lichte tint taupe een meerwaarde van bijna 2.800 dollar zouden opleveren tegenover ruimtes met witte muren. Ook badkamers in een lichtblauwe kleur zouden de verkoopprijs kunnen opvoeren.

Gewaarschuwd wordt echter dat er ook een aantal tinten zijn die een negatieve invloed op de waarde van het pand kunnen hebben. Onder meer rode keukens zijn volgens Zillow taboe. Die ingreep zou de verkoopprijs met gemiddeld 2.300 dollar kunnen verlagen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20