Een bank, wijngaarden en een zeilclub: weduwe Rothschild leidt zakenimperium voortaan solo

Na het plotse overlijden van Benjamin de Rothschild gaat zijn vrouw Ariane de volledige familiale groep leiden. Die omvat niet alleen een bank voor grote vermogens, maar waaiert uit naar topwijnen, traditionele kazen en parfums.

Ariane de Rothschild (55) was al de voorzitter van de bank Edmond de Rothschild. Zij neemt volgens de Franse pers nu ook het voorzitterschap op zich van de overkoepelende groep van de Frans-Zwitserse zakenfamilie, nadat haar man afgelopen weekend overleed aan een hartaanval.

Ariane, die een erg internationale jeugd kende en haar carrière begon als analist op Wall Street, is de eerste vrouw in de 250 jaar oude geschiedenis van de legendarische bankiersdynastie die zulke hoge leidinggevende functies bekleedt. Ook de toekomst oogt wellicht vrouwelijk, want Ariane en Benjamin hebben vier dochters, die net als vorige generaties geleidelijk klaargestoomd worden om mogelijk een rol te spelen in de groep. Maar voorlopig wordt Ariane de Rothschild de enige chef van het familiale imperium, dat vertakkingen heeft naar erg diverse sectoren.

Bank

De Zwitserse vermogensbank Edmond de Rothschild, opgericht in 1953 door de vader van Benjamin, is het vlaggenschip. De exclusieve financiële instelling beheert omgerekend 160 miljard euro voor rijke klanten in 32 vestigingen wereldwijd, goed voor 2.600 werknemers.

Wijngaarden

De naam Rothschild is al sinds de negentiende eeuw verbonden met exclusieve wijnkastelen. Benjamin de Rothschild behoorde tot de vijfde generatie Rothschilds die co-eigenaar zijn van de topwijn Château Lafite. Maar daarnaast bouwde hij met zijn vrouw ook de eigen wijnactiviteiten van zijn vader uit. Hun voedings- en hospitality-groep Edmond de Rothschild Héritage bezit wijngaarden in Frankrijk, Argentinië, Spanje, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Kaas

Edmond de Rothschild Héritage bezit ook enkele hotels en restaurants, een golfterrein, twee wellnesscentra en een winkel voor jachtwapens. Maar de zakenfamilie biedt ook onderdak voor makers van traditionele Franse zuivel, zoals de kaas Brie de Meaux.

Parfum

Tot voor de dood van haar man was Ariane de Rothschild vooral in de weer om het Franse parfummerk Caron weer leven in te blazen. Het koppel nam dat ruim honderd jaar oude merk einde 2018 over, via hun investeringsvehikel Cattleya Finance.

Zeilclub

Ariane en Benjamin de Rothschild richtten in 2000 de zeilclub Gitana op. Een maxi-trimaran genoemd naar Edmond de Rothschild doet momenteel een poging om als snelste rond de wereld te zeilen.

Ziekenhuis

Naast de bank en Héritage vormt Edmond de Rothschild Foundations de derde grote tak van de familiale bezittingen. Hier brachten Benjamin en Ariane hun filantropisch werk onder. Benjamin was onder meer voorzitter van een Parijs ziekenhuis dat al sinds 1905 door de Rothschild-dynastie beheerd wordt, het Hôpital Fondation Adolphe de Rothschild.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20