Key takeaways
- Tarieven en protectionistische maatregelen veroorzaken een kans op recessie doordat ze de consumentenbestedingen beïnvloeden en de inflatie aanwakkeren.
- Beleggers heroverwegen strategieën in het licht van de veranderende geopolitiek, diversifiëren portefeuilles vanwege de potentiële zwakte van de dollar en de verminderde aantrekkelijkheid van Amerikaanse beleggingen.
- Opkomende markten worden aantrekkelijker door de verwachtingen van een zwakkere dollar, lagere rentetarieven en groeikansen in landen als India en China.
De onverwachte verschuiving in het Amerikaanse handelsbeleid, gekenmerkt door agressieve tarieven en protectionistische maatregelen, heeft de wereldwijde markten door elkaar geschud. Hoewel deze maatregelen bedoeld zijn om het Amerikaanse handelstekort terug te dringen, kunnen ze ook een recessie uitlokken door de consumentenbestedingen te beïnvloeden en de inflatie aan te wakkeren, stelt Edouard Carmignac, Franse ondernemer, investeringsmanager en voorzitter van het gelijknamige vermogensbeheerbedrijf.
Deze onrust dwingt beleggers om hun strategieën opnieuw te beoordelen in het licht van een veranderend geopolitiek landschap. De traditionele rol van de VS als garant voor de veiligheid van het Westen wordt op de proef gesteld, wat vragen oproept over de geloofwaardigheid en invloed van de VS onder bondgenoten. Hoewel sommigen beweren dat Europese landen en andere landen meer zouden moeten bijdragen aan hun defensie, is het belangrijk om hun bestaande steun te erkennen via wapenaankopen en financiering van de Amerikaanse schuld.
Implicaties voor beleggers
De huidige handelsoorlog brengt dit delicate evenwicht echter in gevaar. De daaruit voortvloeiende economische vertraging zou een koerscorrectie kunnen forceren, maar de omvang en timing van deze verandering blijven onzeker. In afwachting van een mogelijke zwakte van de dollar en een verminderde aantrekkelijkheid van Amerikaanse beleggingen, zouden voorzichtige beleggers hun portefeuilles moeten diversifiëren.
Kansen in opkomende markten
Deze wereldwijde verschuiving creëert ook elders kansen. Europa staat onder druk om meer verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen defensie, wat kan leiden tot meer groei gedreven door Duitsland. Opkomende markten, vooral in Latijns-Amerika en Azië, worden aantrekkelijker door de verwachting van een zwakkere dollar en lagere rentes.
Landen als India, met een stabiel bestuur en een pro-zakelijke omgeving, zijn klaar voor aanhoudende groei. China kan ook profiteren van de terugtrekking van de VS, door zijn technologische kracht te gebruiken om nieuwe kansen te benutten. Hoewel het afnemen van de Amerikaanse dominantie zorgwekkend is, maakt het de weg vrij voor een nieuwe, meer multipolaire wereldorde, die beleggers nieuwe mogelijkheden biedt voor groei en diversificatie, besluit Carmignac.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!