Economische activiteit eurozone op hoogste niveau in negen maanden

De economische bedrijvigheid in de eurozone is in april verder aangetrokken naar het hoogste niveau in negen maanden. De industrie liet zelfs een recordgroei zien, maar ook in de dienstensector, met bijvoorbeeld horeca, kleinhandel en toerisme, is er deze maand sinds lange tijd weer sprake van lichte groei. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Britse marktonderzoeker IHS Markit.

De samengestelde inkoopmanagersindex van industrie en diensten, die de economische activiteit in het eurogebied weerspiegelt, noteert voor april een stand van 53,7, tegen 53,2 in maart. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp.

Sterke toename

Volgens Markit was in de industrie sprake van de sterkste toename van de bedrijvigheid sinds het begin van de metingen in 1997, met een stand van 63,3. Heel wat bedrijven investeren nu in nieuwe apparatuur. Ook de werkgelegenheid neemt toe. Wel heeft de industrie te maken met toeleveringsproblemen, zoals bijvoorbeeld bij de computerchips. In de dienstensector staat de index nu op 50,3, tegen 49,6 vorige maand.

Het gaat om de eerste groei sinds augustus vorig jaar, ondanks dat heel wat sectoren nog gesloten zijn. Ondernemers in de dienstensector kijken met meer vertrouwen naar de toekomst, onder meer dankzij de vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20