Economie blijft toponderwerp in Amerikaanse media

De economische problemen en rampen domineerden het voorbije jaar de Amerikaanse nieuwsverslaggeving. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Daarbij wordt opgemerkt dat de economische problemen het voorbije jaar 14 procent van de Amerikaanse nieuwsverslaggeving vertegenwoordigden. Op de tweede plaats staan de Amerikaanse midterm-verkiezingen van november vorig jaar (10 procent), gevolgd door de olieramp in de Golf van Mexico (7 procent), de hervormingen in de Amerikaanse gezondheidszorg (5 procent) en de oorlog in Afghanistan (4 procent).

De onderzoekers merken wel op dat de economie vaak overschaduwd werd door andere grote nieuwsverhalen. De economie vormde het voorbije jaar tijdens negenendertig weken het eerste of tweede nieuwsverhaal, maar slechts één keer werd de grens van 30 procent overschreden. Alleen begin december, bij het akkoord over de verlenging van de Amerikaanse belastingverlagingen, vertegenwoordigde de economie 41 procent van de verslaggeving. De gezondheidszorg, de verkiezingen en de olieramp kwamen samen echter negen keer boven de grens van 30 procent uit.

Opgemerkt wordt verder dat verhalen over individuele persoonlijkheden het voorbije jaar niet in de top tien zijn terug te vinden. Het jaar voordien waren de verhalen over Michael Jackson en rechter Sonia Sotomayor nog wel goed voor een plaats in de top tien. In de top tien van vorig jaar stonden verder ook nog de aardbeving in Haïti, de regering van Barack Obama, de terreurdreiging, de immigratie-problematiek en het onderwijs. Al die onderwerpen vertegenwoordigden 2 procent van de verslaggeving.

Economie was met 20 procent ook het jaar voordien het belangrijkste nieuwsonderwerp. Toen stonden ook nog Irak, Iran en de varkenspest in de top tien. (MH)

Meer