De Europese Centrale Bank (ECB) heeft opnieuw het mes gezet in de beleidsrente. Het is de zevende renteknip sinds de monetaire instelling afgelopen zomer is begonnen met het geldbeleid te versoepelen.
Key takeways
- ECB verlaagt voor de zevende keer in minder dan een jaar tijd de beleidsrente.
- Door de renteknip moeten de financiële instellingen voortaan tevreden zijn met een vergoeding van 2,25 procent op de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de monetaire instelling.
- ING-econoom Carsten Brzeski merkt op dat Mario Draghi, de voorganger van ECB-voorzitter Christine Lagarde, in de huidige situatie de rente waarschijnlijk met 50 basispunten zou verlaagd hebben.
In het nieuws: De ECB verlaagt de beleidsrente opnieuw met 25 basispunten.
- Door die rentewijziging moeten de banken voortaan tevreden zijn met een vergoeding van 2,25 procent op de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de monetaire instelling.
- Volgens de ECB ligt het desinflatieproces goed op schema. “De inflatie is zich blijven ontwikkelen zoals we hadden verwacht en zowel de totale als de kerninflatie is in maart teruggelopen”, klinkt het.
- De consumentenprijzen in de eurozone zijn afgelopen maand met 2,2 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In februari bedroeg de inflatie (op jaarbasis) nog 2,3 procent en in januari zelfs 2,5 procent.
- “Ook de diensteninflatie is de afgelopen maanden aanmerkelijk afgenomen”, voegt de ECB eraan toe. Die bedroeg vorige maand 3,4 procent, tegenover 3,7 procent in februari en 3,9 procent in januari.
- ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar team blijven ervan overtuigd dat de inflatie op middellange termijn zal zakken tot hun doelstelling van 2 procent.
- “De loongroei matigt, en de winsten temperen ten dele het effect van de nog altijd verhoogde loongroei op de inflatie”, aldus de monetaire instelling.
- Net zoals bij de voorgaande rentebesluiten herhaalt de ECB dat ze zich tijdens de toekomstige bijeenkomsten zal baseren op de beschikbare data.
- “Die besluiten zullen in het bijzonder gebaseerd zijn op zijn beoordeling van de inflatievooruitzichten in het licht van de binnenkomende economische en financiële gegevens, de dynamiek van de onderliggende inflatie en de kracht van de monetairbeleidstransmissie”, klinkt het.
Ook dit: De ECB spreekt niet langer van een beleid dat restrictief is.
- Daarmee signaleert de centrale bank dat het einde van de renteverlagingen in zicht komt. De meeste economen verwachten dat de centrale bank in juni de rente verlaagt naar 2 procent en dan een lange pauze inlast.
“Met Draghi aan het roer had ECB rente waarschijnlijk met 50 basispunten verlaagd”
Opgemerkt: ING-econoom Carsten Brzeski merkt op dat de inflatie wel eens forser kan dalen dan verwacht.
- “De zwakkere dollarkoers tegenover euro en de dalende energieprijzen hebben het desinflatoire effect dat de huidige handelsspanningen op de eurozone zullen hebben, nog versterkt”, verduidelijkt de expert. “Als gevolg daarvan loopt de ECB, die een paar weken geleden nog aarzelde tussen een pauze en een volgende renteverlaging, nu plotseling het risico om opnieuw achter de feiten aan te lopen.”
- Volgens Brzeski zou Mario Draghi, de voorganger van Lagarde, in deze situatie waarschijnlijk de rente met 50 basispunten verlaagd hebben om het sentiment op de markten en in de reële economie te ondersteunen, maar ook om aan te tonen dat de ECB vastbesloten is om te handelen. “Gezien de grote onzekerheid op dit moment was 50 basispunten vandaag misschien inderdaad een brug te ver”, voegt hij eraan toe.
ECB bouwt balans verder af
Ook dit: De ECB probeert ook de inflatie te temperen door haar balans af te bouwen. Dat helpt om de langetermijnrente te verhogen. Er komt immers meer schuldpapier op de markt, waardoor de koers daalt en de coupons (bij nieuwe obligatie-uitgiftes) stijgt. Door schuldpapier te verkopen, zorgt de ECB er ook voor dat er minder geld naar de economie stroomt.
- “De APP- en PEPP-portefeuilles nemen in een gelijkmatig en voorspelbaar tempo af, aangezien het Eurosysteem niet langer de aflossingen op effecten die de vervaldatum hebben bereikt herinvesteert”, laat de monetaire instelling weten.