Dvd- en blu-ray-verkopers zien brood in streamingoorlog

Met de streamingoorlog die zich ontwaart, is het voor de consument stilaan onmogelijk aan het worden om al zijn favoriete series op één platform te bekijken. En dus grijpen meer en meer mensen terug naar een oude bekende: de dvd.

De populaire sitcom ‘Friends’ verhuist in de Verenigde Staten van Netflix naar HBO Max, dat ook series als ‘The Fresh Prince of Bel Air’ en ‘The Big Bang Theory’ onder zijn vleugels heeft. Disney verzamelt een catalogus met de volledige ‘Marvel’-reeks en alle 30 seizoenen van ‘The Simpsons’. ‘The Office’ is vanaf april 2020 te volgen op de nagelnieuwe streamingdienst Peacock van NBCUniversal en om de cirkel rond te maken: voor ‘Stranger Things’ moet u bij Netflix blijven.

Waarde van de fysieke kopie

Het mag duidelijk zijn: met Apple TV+, Disney+, HBO Max, Hulu, Peacock en – good old – Netflix worden we (binnenkort) om de oren geslagen met streamingdiensten. Niemand neemt een abonnement op alle zes, dus er moeten onvermijdelijk keuzes gemaakt worden. Maar om uw favoriete series te kunnen blijven bingewatchen, is er nog een optie: een dvd of blu-ray kopen. ‘Mensen zien tegenwoordig nog altijd de waarde van een fysieke kopie in’, klinkt het bij  een manager van Academy Records, een dvd-winkel in New York.

Fysieke kopieën, zoals dvd’s of blu-rays, hebben inherente eigenschappen die hen zo interessant maken. De content op het schijfje blijft altijd beschikbaar en vaak bieden producenten nog wat extra aan op een dvd-box, denk bijvoorbeeld aan de bloopers of verdwenen scènes die meegegeven worden. Maar er is nog een reden waarom de fysieke schijf aanhang blijft vinden: de iets oudere klant vindt het simpelweg makkelijker om een dvd te bekijken dan de weg te vinden op een streamingdienst.

Constante verkoop

Ook de dvd-winkels blijven aanvaardbare verkoopcijfers noteren. ‘Naast niche-content behoren televisieseries tot de topcategorie van onze omzet. Vooral series zoals ‘Game of Thrones’, ‘Seinfeld’ of ‘Friends’ leveren een relatief constante verkoop’, besluit een manager van SecondSpin, een keten die zich bezighoudt met tweedehandsverkoop van dvd’s.

In België kunt u nog terecht in onder meer Fnac, Standaard Boekhandel of MediaMarkt voor dvd’s en blu-ray’s. Ook supermarktketens als Carrefour of Colruyt bieden ze vaak nog aan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20