Duurste Mac ooit: 50.000 dollar voor één computer

Het duurste model ooit, maar u krijgt er dan ook wel wat voor. De volledig uitgeruste Apple Mac Pro kost meer dan vijftigduizend dollar.

De nieuwe Mac Pro is er en u kan er al één in huis halen voor 6.000 dollar. Dat is even slikken, maar volgens de presentatie van Apple kan u daar nog een hele hoop extra’s bij krijgen. Een volledige, maximaal gepowerde Apple Mac Pro kan u 52.000 dollar kosten.

Professionele monteurs

De Mac Pro is een werkpaard: niet bedoeld voor uw gewoon surfgedrag. Zelfs wie architect of monteur is, heeft zo’n Mac Pro strikt genomen niet nodig. Zeker voor de uitgebouwde versie geldt: zware bestanden, stevige bewerking. Denkt u dus aan een filmstudio eerder dan aan uw eigen YouTubekanaal.

Maar hoe goed is die volledige Mac Pro dan? Hij kan verschillende stromen 8K-beeldmateriaal tegelijk verwerken. Daar gebruikt hij zijn 28 core processor, 1,5 terabyte aan geheugen, en twee RadeonPro Vega II Duo CPU’s voor. Volgens Apple is dat voldoende voor 28 teraflops aan snelheid. En een teraflop, dat zijn 1.000 GigaFlops. Uw gewone CPU haalt 20 tot 100 GigaFlops en 4 terabyte aan opslagruimte.

Kaart en scherm niet inbegrepen

Moet het nog sneller: voor een 2.000 dollar extra krijgt u er een Afterburner-accelleratorkaart bij. Die kan drie extra streams aan RAW 8K-videomateriaal tegelijk aan.

Wil u er ook nog wieltjes onder, dan dokt u nog 400 dollar extra. Het klinkt dan wel wat belachelijk, maar deze mac verhuizen is geen evidentie. Met wieltjes kan het handig zijn, voor filmsets op locatie.

Overigens heeft u voor de 52.000 dollar ook nog geen scherm. Dat kost u nog 5.000 dollar extra. U heeft dan wel een scherm met Retina 6K resolutie met maar liefst 4 miljoen pixels.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20