Durfkapitaal beduidend minder vrijgevig voor ruimtevaart

Startende ruimtevaartbedrijven worden gedwongen hun torenhoge ambities te beperken. De ondernemingen vinden vaak niet meer voldoende financiële middelen om hun plannen te realiseren. Door de huidige economische onrust hebben vele verstrekkers van risicokapitaal tegenover de ruimtevaart immers een terughoudende houding aangenomen.

Dat blijkt uit een rapport van investeerder Space Capital uit New York. Opgemerkt wordt dat de investeerders in de huidige omgeving op zoek gaan naar projecten die grotere garanties op rendement geven.

Levensvatbare producten

Volgens de studie hebben de hoge inflatie, de snel stijgende rente en de oorlog in Oekraïne tot onrust op de wereldwijde financiële markten geleid. “Dit heeft investeerders gedwongen hun investeringsstrategieën te herzien en zich vooral te concentreren op bedrijven die met levensvatbare producten op de markt aanwezig zijn”, voert Space Capital aan.

“Investeringen in ruimtevaarttechnologie – gericht op het verzamelen, verwerken en analyseren van data – hebben tijdens het derde kwartaal van dit jaar voor ongeveer 1 miljard dollar aan nieuwe middelen opgehaald”, merkt Space Capital op.

“Dat is 80 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Durfkapitalisten richten zich opnieuw op bedrijven die software-services aanbieden en niet op ondernemingen die gebaseerd zijn op technologieën die aan technische innovaties zijn gelinkt.”

“Durfkapitaal wil minder blootstelling aan kapitaalintensieve bedrijven met modellen die winsten op lange termijn of met kleine marges in het vooruitzicht stellen”, benadrukt Chad Anderson, topman van Space Capital. “Daarom dreigen investeringen in ruimtevaart-infrastructuur tijdens de economische neergang het hardst te zullen worden getroffen.”

Beursgenoteerd

“Dit sombere sentiment heeft ook de beursgenoteerde nieuwe ruimtevaartbedrijven – zoals Rocket Lab USA, Astra Space, Spire Global of Satellogic – getroffen”, voeren de analisten aan. “Aandelen van dit bedrijven hebben tussen 49 procent en 92 procent van hun waarde verloren.”

“Veel investeerders die vorig jaar de ruimtevaart opzochten, hebben zich teruggetrokken”, beklemtoonde William Kowalski, oprichter van Atomos Space, een fabrikant van technologie die satellieten helpt om in de ruimte manoeuvres uit te voeren.

“De fondsenwerving is in de huidige omstandigheden een grotere uitdaging gebleken, maar dat heeft bedrijven met een grotere kapitaalefficiëntie wel in staat gesteld zich te onderscheiden.”

In totaal werd het voorbije kwartaal een bedrag van 3,4 miljard dollar, gespreid over 79 bedrijven, in de ruimtevaart geïnvesteerd. Ook dat vertegenwoordigde een daling met 44 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Lichtpunten

Toch kunnen er volgens Anderson ook een aantal lichtpunten worden opgemerkt. Tijdens het nieuwe kwartaal zou volgens hem opnieuw meer kapitaal aan de ruimtevaart beschikbaar kunnen worden gesteld. “Ruimtevaarttechnologie die voor de wereldwijde economie een belangrijke rol krijgt toebedeeld, zal de volgende periode wellicht een duidelijke groei kunnen laten optekenen”, merkt hij op.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.