Duizenden komen opnieuw op straat in Myanmar tegen militaire coup

In Myanmar zijn er al het hele weekend protesten tegen de militaire coup die vorige week de macht ontfutselde van regeringsleider Aung San Suu Kyi. De betogers eisen onder andere haar onmiddellijke vrijlating.

Tienduizenden betogers kwamen dit weekend op straat om te protesteren tegen de coup die maandag werd gepleegd door Myanmarese militairen. Daarbij werd de Nobelprijswinnares en voornaamste regeringsleider Aung San Suu Kyi vastgezet. De betogers eisen dat het leger haar onmiddelijk vrijlaat.

De meeste protesten braken uit in Yangon, de grootste stad van Myanmar. Die stad is de economische slagader van het land. Volgens lokale journalisten kwamen er daar maar liefst 100.000 mensen op straat uit protest.

‘Internet blackout’

De betogingen verlopen over het algemeen vreedzaam, maar het leger schakelde deze week wel geregeld de toegang tot het internet uit. Volgens Internetwaakhond NetBlocks was er dit weekend sprake van een tweede ‘blackout’ over het hele land. Het leger probeert met zo’n maatregelen vermoedelijk de activiteiten van betogers te verstoren om hun controle over het land te verstevigen.

Volgens NetBlocks zakte de internetconnectiviteit in Myanmar sinds vorige week met maar liefst 16 procent. Vervolgens waren er ook duizenden internetgebruikers in het land die meenden moeite te hebben om te verbinden met het web.

Geweerschoten

De betogers lijken desondanks vastberaden om door te zetten. De gemoederen beginnen dan ook steeds meer te verhitten. In de stad Yangon konden sommige van hen in het stadhuis binnenbreken, ondanks hevige weerstand van de politie.

Ook in Mandalay, de tweede grootste stad van Myanmar, kwamen er duizenden studenten op straat om te betogen. Daar kwam het wel niet tot confrontaties met de politie. In de stad Myawaddy werden er wel geweerschoten gehoord, aldus lokale journalisten. Er wordt verwacht dat er doorheen de dag steeds meer studenten en leden van Aung San Suu Kyi’s partij zich bij de betogers zullen voegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20