Key takeaways
- De Duitse gasvoorraden zijn voor minder dan 50 procent gevuld, waardoor dringende actie nodig is om die aan te vullen.
- De gasopslag in de EU bereikte dinsdag 48,5 procent, het laagste punt voor deze tijd van het jaar sinds 2022.
- Nutsbedrijven staan voor een zware strijd om hun gasvoorraden aan te vullen door koudere temperaturen en verminderde productie van wind- en zonneparken.
De gasopslag in Duitsland is gedaald tot onder de 50 procent, waardoor er dringend actie moet worden ondernomen om de reserves aan te vullen in de aanloop naar een verwachte koudegolf in heel Europa. Trading Hub Europe, verantwoordelijk voor het beheer van de Duitse gasmarkt, onderhandelt actief over subsidies voor nutsbedrijven om het bijvullen van opslagfaciliteiten te stimuleren. Dit komt omdat een golf van Arctische lucht de vraag naar verwarming en elektriciteit in Noord-Europa volgende week aanzienlijk dreigt te verhogen.
Op dit moment zijn de Duitse gasreserves nog maar twee derde van het niveau van een jaar geleden, wat een zorgwekkende trend in de hele Europese Unie weerspiegelt. Officiële gegevens geven aan dat de gasvoorraden in de EU dinsdag 48,5 procent bedroegen, het laagste punt voor deze tijd van het jaar sinds 2022, toen de inval van Rusland in Oekraïne een onderbreking van de levering veroorzaakte. Duitsland, met de grootste reserves van alle EU-landen, staat op 49 procent, aanzienlijk lager dan de 72 procent die op hetzelfde moment in 2024 werd geregistreerd. België, Nederland, Kroatië en Frankrijk hebben ook te maken met lage opslagniveaus, met cijfers rond de 30 procent-36 procent, meldt The Telegraph.
Dringende actie vereist
Ondanks de voorspellingen van analisten dat de huidige reserves voldoende zouden kunnen zijn voor de rest van het stookseizoen, neemt de druk op bedrijven toe om hun voorraden aan te vullen voor de volgende winter. De EU-regelgeving die in 2022 van kracht werd, verplicht nutsbedrijven om elk jaar in november minstens 90 procent capaciteit in de opslagfaciliteiten te hebben, met tussentijdse doelstellingen voor februari, mei, juli en september.
Dit jaar moeten nutsbedrijven echter een zware strijd leveren om hun gasvoorraden aan te vullen. Door de koudere temperaturen in vergelijking met de vorige twee winters zijn de opslagniveaus uitgeput. Daarnaast hebben periodes van rustig weer, bekend als “dunkelflaute”, de output van wind- en zonneparken aanzienlijk verminderd, waardoor de situatie nog verder verslechtert.
Uitdagingen voor de markt
Wat de situatie nog ingewikkelder maakt, is de groeiende vrees dat Europa met Azië gaat concurreren voor de aanvoer van vloeibaar aardgas (LNG), omdat Aziatische landen voorraden aanleggen in afwachting van een hete zomer en een grotere vraag naar airconditioning. Deze concurrentie heeft bijgedragen aan een stijging van de Europese benchmarkgasprijs, die deze week het hoogste punt in twee jaar bereikte. De prijzen zijn gestaag gestegen van ongeveer 25 euro per megawattuur vorig jaar tot ongeveer 57 euro per megawattuur op dinsdag.
De stijgende prijzen hebben nutsbedrijven terughoudend gemaakt om opslagfaciliteiten bij te vullen, waardoor landen als Duitsland overwegen om extra stimuleringsmaatregelen te nemen – een maatregel die volgens sommige critici de prijzen verder opdrijft. Analisten van BNP Paribas beweren dat de recente pieken in de gasprijzen niet gerechtvaardigd lijken. Ze wijzen op de gemiddelde winterse omstandigheden en voorspellen een lagere Aziatische vraag naar LNG in 2025 door een normalere zomer. Ze verwachten dat Europa meer en goedkopere LNG-transporten zal ontvangen, wat uiteindelijk zal leiden tot een stabilisatie van de markt, maar hoge prijzen in stand zal houden totdat handelaren zich minder zorgen maken over mogelijke koude periodes.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!