In Duitsland worden windturbines afgebroken om meer steenkool te winnen, met steun van de Groenen

In Duitsland worden windturbines afgebroken om meer steenkool te winnen, met steun van de Groenen
Windturbines in Noordrijn-Westfalen – Getty Images

Op minder dan 100 kilometer van onze grens worden windmolens afgebroken om een kolenmijn uit te breiden. Het energiebedrijf RWE, dat de leiding heeft over de operatie, vroeg – en kreeg – toestemming van de Duitse Groenen om deze operatie uit te kunnen voeren.

Waarom is dit belangrijk?

De plannen van RWE zijn een mooi voorbeeld van de paradox waarmee veel Europese landen momenteel worden geconfronteerd. Terwijl sommige landen inzetten op de tandem kernenergie/hernieuwbare energie voor hun transitie, hebben andere landen, zoals Duitsland, het atoom de rug toegekeerd en worden ze gedwongen om te blijven investeren in sterk vervuilende energiebronnen. Berlijn spreekt van een tijdelijke oplossing. Bedoeling is om uiteindelijk volledig over te schakelen op groene energie.

De essentie: Deze week is RWE begonnen met de ontmanteling van een windmolenpark in Garzweiler, Noordrijn-Westfalen.

  • Zodra de zeven windturbines zijn afgebroken, kan de Duitse groep een bruinkoolmijn uitbreiden.

De details: Vanzelfsprekend had RWE vergunningen nodig om dit project te realiseren. Het bedrijf kreeg vorig jaar het noodzakelijke groene licht.

  • Om nog eens 15 tot 20 miljoen ton bruinkool in Garzweiler te kunnen winnen, moest RWE onderhandelen met de federale regering en de autoriteiten in Noordrijn-Westfalen.
    • In beide gevallen, meldt EU Observer, moest het bedrijf praten met enkele politici van Bündnis 90/Die Grünen: federaal minister van Economie en Klimaat Robert Habeck en lokaal minister van Economie, Klimaatbescherming en Energie Mona Neubaur.
    • Hoewel de twee belangrijkste contactpersonen van RWE ecologen waren, waren de Groenen niet de enige besluitvormers. Ze zitten in een coalitie met de sociaaldemocraten (SPD) en de liberaal-democraten (FDP) in Berlijn en met de christendemocraten (CDU) in Düsseldorf.
  • In ruil voor de goedkeuring hebben de beleidsmakers RWE gevraagd om zijn laatste kolencentrales in 2030 te sluiten in plaats van in 2038.
    • “Het is een goede dag voor het klimaat”, zei Habeck na afloop.

Een echt doeltreffend beleid?

De uitleg: Dergelijke maatregelen zagen we vorig jaar ook al in Duitsland en andere landen. Ze willen zo een black-out vermijden, met de garantie dat dit een uitzonderlijke maatregel is (en dus alleen geldig op korte termijn) die verband houdt met de energiecrisis.

  • In 2022 hielden dergelijke argumenten steek. Volgens een rapport van de energiedenktank Ember was Duitsland het Europese land dat zijn kolengestookte elektriciteitsproductie in een jaar tijd het sterkst had verminderd: 10 terawattuur minder.
  • Dit bemoedigende beeld moet echter worden genuanceerd.
    • Door de hoge prijzen en het zachte weer van afgelopen winter daalde het elektriciteitsverbruik. Daardoor was er minder behoefte om elektriciteit te produceren, vooral met behulp van steenkool.
    • Hoewel Duitsland zijn totale uitstoot van broeikasgassen in 2022 heeft verminderd, is de uitstoot van zijn energiesector toch gestegen, met 4,4 procent.

Maar: De alliantie “Alle Doerfer bleiben” (Alle dorpen blijven) strijdt al jaren tegen de uitbreiding van de Garzweiler-mijn, die al heeft geleid tot de vernietiging van volledige dorpen. “Terwijl half Europa in brand staat, wordt de klimaatcatastrofe hier aangewakkerd alsof er geen morgen meer is”, vertelde een van de vertegenwoordigers aan de Duitse nieuwssite TAZ.

  • De actiegroep Beyond Fossil Fuels heeft ook gereageerd op de ontmanteling van de zeven windturbines in Garzweiler.
    • “De klimaatnoodsituatie vraagt om dringende en gezamenlijke inspanningen om de inzet van elke windturbine, zonnepaneel en warmtepomp die we kunnen opbrengen te versnellen”, aldus een van de medewerkers.
    • “Alles wat afbreuk doet aan deze cruciale inspanning, in het bijzonder het ontmantelen van hernieuwbare energiebronnen om meer fossiele brandstoffen te winnen, moet ondubbelzinnig worden verboden”, voegde hij eraan toe.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.