Dit Duitse techbedrijf wil Europa’s grootste droneproducent worden: “Ordediensten moeten overal live videobeelden vandaan kunnen halen”

Het Duitse techbedrijf Quantum-Systems wil de grootste producent van drones in Europa worden.

Waarom is dit belangrijk?

Drones speelden de voorbije maanden een instrumentele rol in de oorlog in Oekraïne. Door hun succes is de vraag naar militair-capabele onbemande luchtvoertuigen de hoogte ingeschoten.

De essentie: Quantum-Systems leverde de voorbije maanden drones aan Oekraïne. Dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd.

  • Quantum produceert gevleugelde drones die in totaal 90 minuten in de lucht kunnen blijven. Zij kunnen verticaal opstijgen en kunnen in één vlucht zo’n 700 hectare grond doorkammen. Sinds de oorlog in Oekraïne begon, zijn ze daar massaal ingezet voor verkenningsmissies. Sindsdien is het concern zeer snel gegroeid.
  • Het bedrijf heeft in 2022 twee investeringsrondes achter de rug. Tijdens de eerste werd 32 miljoen dollar opgehaald, tijdens de twee 17,5 miljoen. In totaal is nu al bijna 80 miljoen in Quantum geïnvesteerd.
  • Zelfs Peter Thiel, medeoprichter van online betaaldienst PayPal, stak tijdens de tweede ronde dit jaar in oktober geld in de dronemaker. Hij zei toen dat Quantum “een sprong voorwaarts” was tegenover de concurrentie.
  • Het succes van het bedrijf kan volgens CEO Florian Seibel, die met Business Insider sprak, verklaard worden door wat hij de “Tesla-aanpak” noemt. “Je moet alles van A tot Z doen”, zei hij. Met andere woorden, het bedrijf maakt gebruik van een volledige verticale integratie, ofwel het opnemen van alle stappen in de productieketen.
  • Quantum ontwikkelt bijvoorbeeld zijn eigen software, hardware en zelfs dockingsstations. Seibel zegt dat, hoewel dit uitdagender is dan sommige zaken te outsourcen, bedrijven als Tesla en Apple juist door deze tactiek marktleider zijn geworden.

Opvallend: De CEO heeft een ambitieuze doelstelling. Hij wil dat Quantum binnenkort een volledig autonome vloot van drones uitbaat binnen Europa.

  • Die moeten gebruikt worden door een groot aantal overheidsinstanties. “Onze visie is dat politie, brandweer of grensbewakingseenheden uiteindelijk overal live videobeelden vandaan kunnen halen”, vertelde hij aan Business Insider.
  • De drones zouden automatisch gelanceerd moeten worden, voordat de hulpdiensten zelf ter plekke zijn. Zij zouden dan informatie kunnen doorspelen over de situatie op de grond, zodat bijvoorbeeld brandweermannen kunnen weten wat hen te wachten staat.
  • Wanneer hun opdracht volbracht is, moeten de drones terug naar hun laadstations vliegen. Daar zullen zij automatisch terug dokken en opladen, waarna ze klaar zijn om volledig autonoom terug gelanceerd te worden bij het volgende noodgeval.
  • Seibel wil dat Quantum op die manier de grootste drone-operator in Europa wordt. Hij vindt het belangrijk dat dit wordt gedaan, om Europa “technologie-onafhankelijk” te maken van landen als Rusland en China.
  • De CEO wil nu dat er nog eens 50 tot 75 miljoen in Quantum wordt geïnvesteerd om de operatie uit te breiden. 

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20