Chinese drones van DJI zullen niet meer worden verkocht in Rusland en Oekraïne

De Chinese drone-fabrikant DJI stopt tijdelijk met de verkoop van zijn producten in Rusland en Oekraïne. Dit om ervoor te zorgen dat zijn drones niet in gevechten worden gebruikt. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend in een officiële verklaring. Het bericht markeert een zeldzame exit uit Rusland van een prominent Chinees bedrijf sinds het begin van de oorlog. 

De tijdelijke stop komt er nadat de Oekraïense autoriteiten andermaal beweren dat de drones van DJI gebruikt worden door het Russische leger. In een korte verklaring, als reactie op de beschuldigingen, lieten de Chinezen weten “in het licht van de huidige vijandelijkheden, alle zakelijke activiteiten in Rusland en Oekraïne op te schorten”. De komende periode zal er intern worden bekeken wat de vervolgstappen zullen zijn van het bedrijf.

DJI liet eerder al weten tegen elk militair gebruik van zijn producten te zijn. Echter suggereerden beelden, die in maart op het internet verschenen, dat de producten van het bedrijf nog steeds veelvuldig worden gebruikt in het conflict. Een woordvoerder DJI liet weten op de hoogte te zijn van de beelden. Als reactie hierop hebben bol.com en MediaMarkt de drones uit hun schappen gehaald.

Uit onderzoek van Associated Press blijkt dat ook Oekraïense particulieren de drones gebruiken om Russische konvooien te monitoren.

Medeplichtig

De dronefabrikant ligt al langer onder vuur vanwege zijn mogelijke bijdrage aan de oorlog in Oekraïne. De fabrikant wordt door de Oekraïense overheid beschuldigd van medeplichtigheid aan Russische aanvallen. Oekraïens vicepremier en minister van Digitale Transformatie, Mykhailo Fedorov, plaatste vorige maand al een open brief op Twitter, gericht aan oprichter en CEO van DJI, Frank Wang. Daarin beweerde hij dat Russische soldaten de drones zouden gebruiken om raketaanvallen de navigeren op burgerdoelwitten in het land. 

“We betreuren absoluut elk gebruik van onze producten om schade toe te brengen”, liet het bedrijf in een reactie aan CNN Business weten. In een verklaring lieten de Chinezen weten dat het niet individuele drones kan uitschakelen. Ook bood het bedrijf aan om een “geofence” op te zetten in Oekraïne, waardoor drones niet op kunnen stijgen in bepaalde zones. Deze kan echter omzeild worden door de apparatuur simpelweg niet met het internet te verbinden.

Chinese bedrijven blijven stil

In tegenstelling tot veel westerse bedrijven die zich uit Rusland hebben teruggetrokken, om zo te protesteren tegen de invasie van Oekraïne, zijn Chinese bedrijven in het land gebleven. Daarmee handelen ze in overeenstemming met het standpunt van Beijing om zich te onthouden van kritiek op Moskou.

Sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, hebben Chinese bedrijven grotendeels gezwegen over de situatie in het land. Hoewel het vervoersbedrijf Didi in februari aankondigde dat het de Russische markt zou verlaten, wijzigde het enkele dagen later abrupt zijn koers en bleef in het land opereren.

(jvdh)

Meer