Duitsland stapt steeds verder af van Russische fossiele brandstoffen: het verwacht eind deze zomer volledig onafhankelijk te zijn van Russische olie

Duitsland stapt steeds verder af van Russische fossiele brandstoffen: het verwacht eind deze zomer volledig onafhankelijk te zijn van Russische olie
Duits minister van Economie en Klimaat Robert Habeck (L). Duitsland maakt zich steeds meer onafhankelijk van Russische fossiele brandstoffen. Het land verwacht zelfs tegen het einde van de zomer volledig onafhankelijk te zijn van de invoer van ruwe Russische olie. (Isopix)

Duitsland maakt zich steeds meer onafhankelijk van Russische fossiele brandstoffen. Het land verwacht zelfs tegen het einde van de zomer volledig onafhankelijk te zijn van de invoer van ruwe Russische olie. Dat vertelde Robert Habeck, minister van Economie en Klimaat, afgelopen zondag.

Duitsland, dat de grootste economie van Europa is, heeft het aandeel van de Russische energie-import teruggebracht tot 12 procent voor olie, 8 procent voor steenkool en 35 procent voor aardgas, aldus de minister. Het is er in relatief korte tijd in geslaagd om over te schakelen op de invoer van olie en kolen uit andere landen. Hierdoor is het einde aan de afhankelijkheid van die Russische grondstoffen tegen het einde van de zomer realistisch, zegt Habeck.

Maar het afstappen van Russisch aardgas is een veel grotere uitdaging voor het land. Voordat Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel, importeerde Duitsland meer de dan helft van zijn gas uit Rusland. Dat aandeel is nu gedaald tot zo’n 35 procent, dankzij de import uit Noorwegen en Nederland.

“Al deze stappen vergen een enorme gezamenlijke inspanning van alle betrokkenen en brengen kosten met zich mee die zowel de economie als de consumenten voelen”, aldus Habeck in een verklaring. “Maar ze zijn noodzakelijk als we niet langer door Rusland willen worden gechanteerd”.

Alternatieven

Recentelijk heeft de Duitse overheid besloten om gasboringen toe te staan in de Noordzee. Zo’n 20 kilometer boven de Waddeneilanden bevindt zich een gasveld van in totaal zo’n 60 miljard kubieke meter, bijna de helft van het gezamenlijke jaarlijkse verbruik van Nederland (40 miljard kubieke meter) en Duitsland (90 miljard kubieke meter). Dit gas moet de impact van de sancties op Russisch gas verlichten voor de Duitse consument.

Daarnaast kijkt het land naar de mogelijkheden van fracking, een controversiële techniek waarbij chemicaliën in de grond worden gespoten. Echter gezien de crisissituatie in het oosten van Europa klinken er nu stemmen die de implementatie van de techniek opnieuw voorstellen, waaronder bij de minister-president van de Duitse deelstaat Beieren, Markus Söder.

Alternatieve leveranciers

Om de invoer uit Rusland verder terug te dringen, is Duitsland ook van plan meer vaart te zetten achter de bouw van terminals voor vloeibaar aardgas (LNG). Het ministerie van Energie en Klimaat zei dat het land ernaar streeft om dit jaar of het volgende al verschillende drijvende LNG-terminals in gebruik te nemen. Dat is een ambitieus tijdschema dat volgens het ministerie “een enorme inzet van alle betrokkenen vergt”.

Duitsland is nu voorstander van een EU-embargo op Russische olie, nadat het zich eerder lang had verzet tegen energiesancties tegen Rusland. Dit was vanwege de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen. Maar na te hebben gezocht naar alternatieve leveranciers en het veiligstellen van onafhankelijke energiebronnen – zoals gas in de Noordzee – kondigde minister Habeck aan dat het land op het punt staat om onafhankelijk te worden van Russische olie. Echter is het Europese blok het niet unaniem eens over sancties gericht op Rusland.

Hongarije zal EU-ban op Russische olie vetoën

Duitsland staat onder zware druk van Europa – en vooral Oekraïne – om te snoeien in de miljarden euro’s kostende energie-import uit Rusland, waarmee de oorlogskas van de Russische dictator Vladimir Poetin flink gevuld wordt. De aankondiging van de naderende onafhankelijkheid van Duitsland komt er juist op het moment dat de hele Europese Unie een embargo op Russische olie overweegt, na een eerder besluit om de invoer van Russische steenkool vanaf augustus te verbieden.

Hongarije lijkt onderwijl niets te willen weten van een Europees verbod. “We hebben duidelijk gezegd dat we het nooit zullen steunen”, aldus de Hongaars minister Gergely Gulyas. Een verbod lijkt dus niet te komen, aangezien een dergelijke actie de volledige unanimiteit vereist van het Europese blok. Daarnaast heeft Boedapest met Moskou afgesproken om voortaan Russische gas af te rekenen in roebels, waarmee het land het Europese sanctiebeleid ondermijnt.

Om het Hongaarse veto te omzeilen, overweegt de EU vooralsnog alleen de invoer van olie per schip te verbieden. “Hongarije is een land dat niet aan zee ligt, dus zo’n maatregel zou voor hen geen gevolgen hebben”, zei een diplomaat tegen de nieuwswebsite Euractiv. 

De Europese Unie betaalt Rusland zo’n 850 miljoen dollar per dag voor olie en aardgas. Duitsland is momenteel een van de grootste importeurs van Russische energie.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00