Extreemrechtse coup verijdeld in Duitsland: was kasteel van mysterieuze prins opslagplaats voor wapens?

Woensdag arresteerde de Duitse politie 25 mannen die een staatsgreep planden. Zij behoren tot de Reichsbürger-beweging, een stroming van extreemrechtse believers die het bestaan van de staat Duitsland ontkennen, en dan maar zelf met een alternatief op de proppen kwamen.

Waarom is dit belangrijk?

De Reichsbürger-beweging is groot: naar schatting zijn er zo'n 20.000 leden over heel Duitsland. In tegenstelling tot een politieke partij, is het eigenlijk een ontmoetingsplaats voor allerlei burgers die ontevreden zijn met de huidige gang van zaken in het land.

Van QAnon tot nostalgie

De beweging kan worden ondergedeeld in verschillende subgroepen: een daarvan gelooft bijvoorbeeld in QAnon-complottheoriën, terwijl de ander terug hunkeren naar een ander Duitsland, bijvoorbeeld onder het regime van de Nazi’s, of helemaal terug naar het keizerrijk Duitsland.

Jakob Guhl, een onderzoeker bij de denktank ISD (Instituut voor Strategische Dialoog), meent dat ook de COVID-periode bijdroeg aan de uitgroei van de organisatie. “Tijdens COVID slaagden verschillende subgroepen erin om connecties te leggen met extreemrechtse groeperingen en mensen die betoogden tegen de lockdowns. Die zijn geallieerd met de uiterst rechtse Alternative für Deutschland“, verklaarde Guhl aan Euronews.

De samenzweerders, die afgelopen week van plan waren de Duitse overheidsgebouwen te bestormen en de regerende macht omver te werpen, zijn er rotsvast van overtuigd dat het huidige Duitsland niet het juiste is: een democratische rechtsstaat, met een parlement, regering en president, dat lijkt niet te gaan werken. Meer zelfs; ze erkenden de huidige Federale staat Duitsland niet: zij zijn van oordeel dat het aftreden van keizer Wilhelm in 1918, waarna Duitsland een republiek werd, niet legitiem was.

De groepering gelooft net dat een absolute leider, zoals een keizer, veel beter is om een land te leiden. Eén van de 25 gearresteerden was er zelfs van overtuigd dat hij die keizer zou worden: Prins Heinrich XIII van Reuss.

De prins aan het hoofd

De 71-jarige Duitser, die zich vooral bezighoudt met het beheren van vastgoed, stamt af van het geslacht Reuss, een adellijke familie die voor de stichting van de Duitse Weimarrepubliek in 1918 regeerde over de regio Thüringen. Het geslacht-Reuss gaat terug tot de 12e eeuw, toen Heinrich VI de koning van Duitsland en keizer van het Heilige Roomse Rijk was.

Heinrich XIII droomde ervan om ooit terug keizer te worden, en daarmee in de voetsporen te treden van zijn voorvaderen. Daarvoor zocht hij steun bij leden van de Reichsbürgers-beweging, waarvan sommigen ook terugdromen naar een keizerrijk Duitsland. Net zoals velen van hen, houdt Heinrich XIII extreemrechtse en antisemitische gedachten aan, wat al de aanleiding was voor zijn familie om hem te laten vallen.

Bestempeld als “oude verwarde man”, trok Heinrich XIII zich in de jaren 90 terug in een oud jachtslot vlakbij het dorpje Bad Lobenstein, in Thüringen. Ook het kasteel van de prins werd donderdag bestormd door de politie: vermoed werd dat het dienst deed als opslagplaats voor wapens en verzamelplaats voor de coupplegers.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.