Duitsland telt 18.000 Reichsbürger; ze erkennen enkel de grenzen van het oude keizerrijk

In Duitsland bestaat nog altijd een omvangrijke groep inwoners die de huidige landsgrenzen niet erkennen en nog altijd verwijzen naar het territorium van het vroegere Duitse keizerrijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw.

Volgens officiële cijfers van de Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, kunnen er op dit ogenblik ongeveer achttienduizend zelfverklaarde Reichsbürger worden geteld. Twee jaar geleden zou die groep tienduizend leden hebben geteld. Opgemerkt wordt dat deze groep tot een reële dreiging voor de Duitse democratie zou kunnen uitgroeien.

Bewapend

“De Reichsbürger – Burgers van het Keizerrijk – zijn in opkomst, maar ze zijn ook agressiever en sterker bewapend dan ooit voordien,” zegt de Duitse krant Handelsblatt. “Ongeveer twaalfhonderd Reichsbürger beschikken volgens het Duitse ministerie van binnenlandse zaken over één of meerdere wettelijk geregistreerde vuurwapens.”

“Dat aantal verraste velen in een land met een van de strengste voorschriften op het gebied van wapenbezit in de hele wereld. Dat aantal kwam aan het licht door een parlementaire vraag van milieupartij Die Grünen over de gevaren van rechtse terroristische structuren. De partij zegt bijzonder bezorgd te zijn over het toenemend wapengeweld bij extreemrechtse kringen.”

“Het aantal wapens in handen van extremistische rechtsen en Reichsbürger is buitengewoon zorgwekkend,” waarschuwt Irene Mihalic, een parlementslid van Die Grünen. Volgens het Duitse ministerie van binnenlandse zaken zijn er de voorbije anderhalf jaar 450 wapenvergunningen bij Reichsbürger weggehaald, nadat één van de volgelingen van de beweging met een semi-automatisch geweer op vier agenten het vuur had geopend.

Daarbij werd één politieman gewond, terwijl de anderen ernstig verwond werden. De politie had het huis van de man bestormd nadat hij door de autoriteit ongeschikt was verklaard om vuurwapens te bezitten. De dader bleek een arsenaal van meer dan dertig geweren in bezit te hebben.

De man eerder had zijn Duitse paspoort ingeleverd en zei dat hij niet langer een Duits staatsburger wou zijn. Er werden de voorbije periode nog herhaaldelijk andere gewapende incidenten met Reichsbürger genoteerd.

Nationaal leger

De beweging verwerpt de Bondsrepubliek Duitsland. Volgens haar leden blijft het oude Duitse keizerrijk nog steeds in zijn voormalige grenzen bestaan. Volgens de Reichsbürger zijn die grenzen nooit afgeschaft. Voor hen is de Bondsrepubliek dan ook een bestuursorgaan in een staat die door andere landen is bezet.

De Reichsbürger voeren aan dat de Duitse instellingen geen wettelijke autoriteit hebben en hun documenten ongeldig zijn. Velen houden zich bezig met complottheorieën, waarbij Duitsland onder meer als een Amerikaanse kolonie wordt bestempeld. De Reichsbürger hanteren tevens antisemitische opvattingen.

“De Reichsbürger vormden ooit een kleine beweging, maar zijn de voorbije jaren duidelijk gegroeid, mede ingegeven door de toestroom van migranten in Duitsland,” benadrukt Handelsblatt. “Insiders zeggen dat het lidmaatschap wellicht twee keer zo hoog is dan de autoriteiten aanvoeren. Beveiligingsexperts waarschuwen dat veel volgelingen klaar zijn om gewelddadige acties te ondernemen, zoals aanvallen op politieagenten die de wetten van het land moeten laten respecteren.”

“Eerder dit jaar hoorde de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst bij verschillende groepen Reichsbürger plannen om regionale legers – onder meer in deelstaten Thüringen en Brandenburg in het oosten en Noordrijn-Westfalen in het westen – op te richten.”

Inmiddels zouden ook plannen zijn gevonden waarin de Reichsbürger zouden trachten om deze groepen tot een nationaal leger samen te voegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20