Duitsland neemt opvallende maatregel te midden van een energiecrisis: een heffing op gas

De Duitse regering wil een heffing opleggen aan alle gasverbruikers om leveranciers die worstelen met de snel stijgende invoerprijzen te helpen. Dat schrijft het persagentschap Reuters op basis van een regeringsvoorstel dat het kon inkijken.

Net zoals in tal van andere landen krijgen de Duitsers af te rekenen met hoge energieprijzen. Het land is dan ook in grote mate afhankelijk van de Russische gasinvoer. In juni heeft de Russische gasgigant Gazprom echter aangekondigd de leveringen via de Nord Stream 1-pijpleiding, die het gas naar Europa brengt, met 40 procent te zullen verminderen.

Robert Habeck, de groene Duitse minister van Economie en Klimaat, liet enkele weken geleden weten dat de situatie in zijn land ernstig is. “Daarom scherpen wij de voorzorgsmaatregelen verder aan en nemen wij extra maatregelen om het gasverbruik te verminderen”, klonk het. Zijn land werkt momenteel aan een noodwet om kolengestookte centrales nieuw leven in te blazen.

Gasheffing

Nu ligt er ook een gasheffing op tafel, schrijft Reuters. De heffing zal gas duurder maken voor iedereen in plaats van de lasten alleen te laten dragen door bepaalde huishoudens op basis van wie hun gasleverancier is.

De heffing zou namelijk in de plaats komen van een algemene prijsaanpassingsclausule die leveranciers in staat zou stellen zelf prijsverhogingen aan hun klanten door te rekenen. Volgens deskundigen is die clausule oneerlijk en juridisch betwistbaar. “De clausule zegt dat alleen redelijke kosten kunnen worden doorgerekend, wat vele interpretaties toelaat”, merkt energieadvocaat Peter Rosin.

Leveranciers helpen

Duitsland wil met de heffing gasleveranciers die worstelen met de snel stijgende invoerprijzen helpen. Zo zit het Duitse Uniper momenteel in slechte papieren. De energiereus voert gesprekken met de overheid over een mogelijke reddingsoperatie.

Het nieuwe heffingssysteem zal worden gebaseerd op het model van de zogenaamde EEG-toeslag op elektriciteitsrekeningen die gebruikt wordt om hernieuwbare energie te financieren. Verwacht wordt dat het parlement het wetsvoorstel op 8 juli zal goedkeuren.

Meer