Duitsland nationaliseert lokale dochteronderneming Gazprom: waarom tientallen Nederlandse gemeenten hierdoor opgelucht zijn

Berlijn heeft SEFE, de Duitse tak van de Russische energiereus Gazprom, genationaliseerd. De actie wordt op gejuich onthaald bij verschillende Nederlandse gemeenten, zo bericht Het Financieele Dagblad.

Waarom is dit belangrijk?

Dit is al de tweede keer dat de Duitse staat een bedrijf nationaliseert om de gascrisis het hoofd te bieden. Zo nam Berlijn eerder Uniper, één van de grootste slachtoffers van de knip in de Russische gasleveringen, over. Dat dit bedrijf het goed doet, is van vitaal belang voor het energienetwerk van de locomotief van de eurozone. En dus voor de EU.

Bijna 200 Nederlandse gemeenten, scholen en overheidsbedrijven

Het nieuws: De Duitse federale overheid neemt een belang van 100 procent in SEFE (of: Securing Energy for Europe), en geeft het bedrijf een kapitaalinjectie van 7,7 miljard euro. Daarnaast verhogen de Duitsers de lening van de voormalige Gazprom-dochter bij Duitse staatsbank KfW met ruim 10 procent tot 13,8 miljard euro.

De reden: Berlijn wil met de overname een faillissement van het bedrijf verhinderen.

Verder: Bijna 200 Nederlandse gemeenten, scholen en overheidsbedrijven zijn hierdoor van een serieuze kopzorg verlost: de energiecontracten die zij hadden afgesloten met Gazprom worden hierdoor gewoon verlengd. Met een Russische eigenaar was dat niet meer mogelijk geweest.

Nederlandse tak

Achtergrond: Ettelijke gemeenten en publieke instellingen bij onze noorderburen hebben de voorbije jaren contracten (onder meer voor het verwarmen van overheidsgebouwen en zwembaden) gesloten met Gazprom Energy, de Nederlandse dochteronderneming van het Russische staatsbedrijf. “In het licht van de huidige prijzen zijn het zeer gunstige contracten die bovendien vaak tot in 2024 van kracht zijn”, stelt de Volkskrant.

  • Na de Russische inval in Oekraïne verplichtte Nederlands minister van Klimaat en Energie Rob Jetten (van het links-liberale D66) de gemeenten echter om hun contracten met Gazprom op te zeggen. De deals waren volgens Jetten strijdig met de Europese strafmaatregelen tegen de Russische economie.
  • Door de boycot zagen de gemeenten zich genoodzaakt om op termijn nieuwe contracten, met andere gasleveranciers, af te sluiten. Bij een recordhoge gasprijs, was dat een peperdure affaire.
  • Zo moest de gemeente Utrecht, die een SEFE-contract tot 2024 heeft, 11 miljoen euro extra reserveren om te switchen naar een nieuwe gasverstrekker.
    • Ondanks alles “krijgen we nu nog steeds Russisch gas geleverd, omdat dit nu eenmaal onderdeel is van de Nederlandse gasmix”, zo wordt een bericht van die gemeente geciteerd door de nieuwssite NOS.
  • Maar nu hoeven de contracten dus niet meer verbroken te worden, omdat de Europese Gazpromdochters, allemaal samengebracht in SEFE, geen Russisch eigendom meer zijn.  

(as)

Meer