Duitsland komt met plan om de “pandemie van de niet-gevaccineerden” aan te pakken

De drie partijen die onderhandelen over de vorming van de volgende Duitse regering zijn het eens geworden over een pakket maatregelen om het recordaantal gevallen van Covid-19 aan te pakken. Daarbij wordt geprobeerd ingrijpende beperkingen, zoals het sluiten van scholen en uitgaansverboden, te vermijden.

De wetgeving, die de SPD, de Groenen en de FDP volgende week door het parlement willen loodsen, moet een nationaal kader bieden. Zo moeten ze de regio’s de ruimte geven om de beperkingen in de coronavirushaarden aan te scherpen. De regelgeving moet een wet vervangen die op 25 november afloopt. De maatregelen – waarvan er al veel worden toegepast – omvatten regels inzake afstand houden en hygiëne, het verplicht dragen van maskers en enkele beperkingen voor openbare evenementen en reizen.

“We geven een signaal dat we onze verantwoordelijkheid nemen”, zei SPD secretaris-generaal Lars Klingbeil dinsdag in een interview met Deutschlandfunk radio. “We willen rechtszekerheid bieden en dit land door een moeilijke periode loodsen.”

Wetgevers van de drie partijen besloten de bestaande wetgeving te laten vervallen en een nieuw kader op te stellen, omdat ze vreesden dat sommige van de eerder overeengekomen maatregelen te veel ingrepen in de rechten van burgers en mogelijk in strijd waren met de Duitse grondwet.

Stijgende cijfers

Volgens de laatste gegevens van het Rijksinstituut voor de volksgezondheid (RKI) bleef het aantal ziektegevallen in Duitsland stijgen tot een record van 213,7 gevallen op zeven dagen. Dat aantal neemt in heel Europa toe. Het continent vreest dat het opnieuw in een schadelijke lockdown zal worden gedwongen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gewaarschuwd dat de ziekenhuizen in sommige brandhaarden onder toenemende druk komen te staan. Ze heeft daarom aangedrongen op een nationale coördinatie van de maatregelen.

Minister van Volksgezondheid Jens Spahn omschreef de recente situatie als “een massale pandemie van de niet-gevaccineerden” en heeft hen opgeroepen om zich alsnog te laten vaccineren. Op maandag was iets meer dan 67 procent van de bevolking volledig ingeënt, en had iets minder dan 70 procent minstens één dosis gekregen.

Spahn en zijn regionale collega’s zijn vorige week overeengekomen om aan te dringen op herhalingsvaccinaties voor alle volwassenen. Hij voegde daaraan toe dat het versterken van de bescherming na zes maanden van volledige vaccinatie “de regel moet zijn, niet de uitzondering”.

“Alle nodige maatregelen worden opgenomen”

Michael Mueller, de SPD-burgemeester van Berlijn, zei dat hij en zijn regionale collega-leiders waarschijnlijk “in de komende week” een ontmoeting zullen hebben met Merkel en Spahn om het beleid te coördineren.

Sommige van de 16 Duitse deelstaten met een hoger besmettingspercentage, waaronder Beieren en Saksen, hebben de maatregelen al strenger gemaakt dan andere regio’s.

“Er zullen altijd regionale verschillen zijn, want zelfs als de cijfers over het algemeen stijgen, zien we dat sommige deelstaten in een betere positie verkeren dan andere,” zei Mueller in een interview met ARD TV.

Alle maatregelen die Duitsland nodig heeft om het virus te bestrijden – naast de vaccinatiecampagne – zullen in de nieuwe wetgeving worden opgenomen, voegde hij eraan toe.

(evb)

Meer