De grootste economie van Europa heeft donderdag een “defensief schild” voorgesteld van 200 miljard euro dat consumenten dient te beschermen tegen de gevolgen van stijgende energieprijzen.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft een steunpakket van 200 miljard euro op tafel gelegd dat consumenten en bedrijven moet helpen de stijgende gas- en elektriciteitskosten het hoofd te bieden. De hoge prijzen zijn voornamelijk het gevolg van de stopzetting van leveringen van Russisch gas de voorbije maanden.
Eerder werd bekend dat er een gasheffing zou komen die vanaf 1 oktober van kracht zou gaan en die zou blijven tot april 2024. Die zou dienen om nutsbedrijven te helpen de kosten van vervanging van de Russische voorziening in te dekken. Die heffing komt er uiteindelijk niet. De discussies kwamen tot een einde nadat de regering besloot Duitslands grootste importeur van aardgas, Uniper, te nationaliseren. Ook zal de BTW op gas in het land van 19 procent naar 7 procent verlaagd worden.
Oplopende energiefacturen
Duitsland trekt de portemonnee open. “De prijzen moeten omlaag, dus de overheid zal er alles aan doen. Daartoe zetten we een groot verdedigingsschild op”, klinkt het bij de bondskanselier. De maatregel zal worden gefinancierd door nieuwe leningen aan te gaan.
Economen vrezen daarbij voor een soortgelijke situatie als in het Verenigd Koninkrijk waarbij de inflatie verder aangewakkerd zal worden, maar Christian Lindner, minister van Financiën, maakt daarbij duidelijk dat de overheidsfinanciën van het land stabiel zijn.
Volgens hem is het hulppakket van cruciaal belang. “We kunnen het niet anders zeggen: we bevinden ons in een energieoorlog”, voegde hij eraan toe. “We willen crisisuitgaven duidelijk scheiden van ons reguliere begrotingsbeheer, we willen een heel duidelijk signaal afgeven aan de kapitaalmarkten”, klinkt het.
Invoering noodprijsrem
Om verdere prijsstijgingen te voorkomen, zal de regering in het kader van de plannen bijkomend een zogenaamde ‘noodprijsrem’ op gas en elektriciteit invoeren. Volgende maand volgen daarover meer details. Wel is al bekend dat de maatregel betrekking zal hebben op zowel consumenten als bedrijven.
Bovendien zal Duitsland de kerncentrales in het zuiden van het land langer openhouden. Eerder werd bekend dat deze dit jaar zouden sluiten, maar door de onvoorziene omstandigheden heeft het land – nu officieel – de duur tot het voorjaar van 2023 verlengd.