De twee Europese grootmachten kondigden de voorbije dagen opmerkelijke maatregelen aan om hun economie en gezinnen te wapenen tegen de effecten van de wereldwijde virusuitbraak.
De Britse economie kreeg gisteren een dubbele oppepper om de coronacrisis door te komen. Eerst verlaagde de Britse centrale bank de intrestvoet met een half procentpunt. Daarna stelde de kersvers minister van Financiën Rishi Sunak de eerste begroting post-brexit voor. Daarbij bleek dat de regering Johnson de bazooka bovenhaalt.
Miljardeninvesteringen
Bij de voorstelling in het Lagerhuis zwoor Sunak om ‘het Britse volk, de Britse Jobs, en de Britse bedrijven te ondersteunen’ tijdens de verspreiding van het virus. Hij kondigde voor 30 miljard pond (34 miljard euro) aan investeringen en fiscale maatregelen aan om de economie en de huishoudens te wapenen tegen de virusuitbraak.
Zo was er 5 miljard pond extra voorzien voor de NHS, de nationale gezondheidsdienst. Het ziekteverlof werd uitgebreid, en bedrijven die getroffen zijn door de epidemie mogen hun belastingen later betalen.
Minder virusgerelateerd bleek uit de begroting dat Boris Johnson de geldkraan helemaal opendraait, om de gebrekkige infrastructuur van het VK op te kalefateren. Zo’n 175 miljard pond (200 miljard euro) wordt geïnvesteerd voor een ‘infrastructuur van wereldklasse en om voorloper te zijn in de industrieën en technologieën van de toekomst’
Johnson hoopt dat zo de motor van de Britse economie aanslaat en dat de groei eindelijk op een aanvaardbaar niveau komt.
Laat Duitsland ‘schwarze null’ los?
Ook de Duitsers rechten de rug tegen de virusuitbraak. Bondskanselier Merkel insinueerde dinsdag dat de overheid het oer-Duitse principe van de ‘schwarze null’ moet laten vallen, om de economische effecten van het coronavirus te bestrijden. Daarmee verwijst ze naar het Duitse beleid dat geen begrotingstekort tolereert.
De ECB en de Europese Commissie vragen al langer dat Duitsland, de motor van de Europese economie, de strakke begrotingsteugels laat vieren, zonder succes. Maar virusnood breekt wet.
Eerder had Duitsland al maatregelen getroffen zoals tijdelijke werkloosheidsvergoedingen voor werknemers van getroffen bedrijven, en goekdope leningen voor ondernemingen met betalingsmoeilijkheden.
Merkel zei dinsdag nog dat ze verwacht dat 60 tot 70 procent van de bevolking met het virus zal te maken krijgen. Volgens haar is tijd winnen nu essentieel, in afawachting van een vaccin.
Duitsland heeft 1.300 besmette gevallen en is ook al begonnen met massa-evenementen af te lassen.