Duitsland en Nederland krijgen steun van de IEA-baas: hij is ook geen voorstander van een gasplafond

Fatih Birol blijft herhalen dat de winter van 2023-2024 de Europese energiebevoorrading stevig onder druk kan zetten. Hij waarschuwt dat de situatie nog complexer kan worden door een prijsplafond voor gas.

Waarom is dit belangrijk?

Al vele weken ruziën de Europese landen over een prijsplafond voor gas. Sommige landen, waaronder België en Frankrijk, zien het als een must om de energiefactuur van gezinnen niet te hoog te laten oplopen. Anderen, zoals Duitsland en Nederland, vrezen dan weer dat zo'n maatregel voor problemen met de energiebevoorrading kan zorgen.

In het nieuws: Birol waarschuwt Europese landen voor de funeste gevolgen van een gasplafond.

  • In een interview met Politico heeft de uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap (IEA) Europa opnieuw gewaarschuwd dat de winter van 2023-2024 voor veel meer problemen op het continent kan zorgen dan de huidige winterperiode.
  • “Maak je klaar voor de volgende winter. De volgende winter kan veel strenger zijn dan de winter die we nu meemaken,” merkte hij op, waarmee hij herhaalde wat hij de afgelopen weken al had gezegd.

De details: Birol verwacht dat de Europese landen veel meer problemen zullen hebben om volgend jaar hun energievoorraden te vullen.

  • Europa heeft dit jaar nog enkele maanden Russische gas kunnen invoeren. Zo’n 60 miljard m³ om precies te zijn. Tenzij er een – zeer onwaarschijnlijke – ommekeer komt, zal dat in 2023 niet het geval zijn: de gaskranen zijn bijna volledig dichtgedraaid.
  • Bovendien zal LNG, waarop Europa sterk heeft vertrouwd om het Russische gas te vervangen, volgend jaar minder beschikbaar zijn. Dat zal het geval zijn wanneer de Chinese economie heropleeft. Tot nu toe weegt het strenge zerocovidbeleid op de economische groei aldaar.
  • Birol zei ook dat in 2023 de laagste hoeveelheid nieuwe capaciteit voor vloeibaar aardgas (LNG) in vele jaren in gebruik zal worden genomen – slechts 20 miljard kubieke meter.
  • In deze malaise zou een andere factor de zaken nog complexer kunnen maken, aldus de IEA-baas: het prijsplafond voor gas. Birol meent dat zo’n maatregel “Europa zou kunnen verzwakken in termen van internationale concurrentie” bij de aankoop van gas.

De context: De discussies lopen nog.

  • De maximumprijs voor gas is al enkele weken onderwerp van discussie tussen de lidstaten.
  • Vorige week heeft de Europese Commissie een plafond van 275 euro per MWh voorgesteld, dat alleen in bepaalde omstandigheden (die nog nooit zijn vervuld) van toepassing is.
  • Frankrijk, Italië en Spanje hadden al snel kritiek op het plafond omdat het te hoog zou zijn, en zeiden dat het “een geschenk voor speculanten” was en “absurd”. Zij benadrukten de zinloosheid van een dergelijk mechanisme en verzetten zich ertegen tijdens de daaropvolgende vergadering van de ministers van Energie. Een volgende vergadering is gepland voor half december.
  • De groep landen die tegen een maximumprijs voor gas is (voornamelijk Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Hongarije) voert hetzelfde argument aan als Birol, namelijk dat een dergelijk mechanisme leveranciers zou afschrikken en de Europese bevoorrading zou bedreigen.

(ns/fjc)

Meer