Het Duitse Fraunhofer-Institut heeft in zijn vestiging in Ehningen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg de eerste quantumcomputer van Europa in gebruik genomen. Het project was een samenwerking met het Amerikaanse concern International Business Machines (IBM), dat aan het Fraunhofer-Institut zijn Quantum System One ter beschikking stelde.
Quantumcomputers moeten aan hun gebruikers veel meer mogelijkheden bieden dan de huidige digitale infrastructuur. “In amper 200 seconden zal een quantumcomputer dezelfde arbeid kunnen leveren dan een conventionele supercomputer in tienduizend jaar”, voorspellen diverse wetenschappers.
Technologische soevereiniteit
Ook Martin Jettner, voorzitter van IBM Europe, gaf onlangs aan dat met een dergelijke technologische sprong, het tijdperk van de traditionele computersector tot het verleden behoort. Reimund Neugebauer, voorzitter van de Fraunhofer-Gesellschaft, noemt de lancering van Quantum System One een belangrijke pijler om de technologische soevereiniteit van Duitsland te kunnen blijven garanderen.
De technologie staat echter nog in de kinderschoenen. Vooralsnog is de activiteit van Quantum System One – gezamenlijk beheerd door IBM en de Fraunhofer-Gesellschaft – vooral gericht op bedrijven en onderzoeksinstellingen. De sector kent echter nu al een sterke wereldwijde concurrentie, waarbij vooral de Verenigde Staten en China zich als speerpunten van de technologie willen opwerpen.
De Chinese overheid heeft zichzelf al tot doel gesteld een quantum-supermacht te worden. De technologie vormt één van de prioriteiten van het lopende vijfjarenplan van de Chinese regering. Er is onder meer een investering van 10 miljard euro aangekondigd in de uitbouw van een laboratorium voor quantum-informatica.
Dat centrum moet een draaischijf voor internationaal onderzoek. Samen met extra miljarden euro aan bijkomende investeringen, moet China naar eigen op het gebied van quantumtechnologie in staat zijn om tegen het einde van dit decennium belangrijke doorbraken te realiseren.
Ook de Verenigde Staten hechten aan quantumtechnologie een groot belang. Eerder deze maand werd de Amerikaanse Innovation and Competition Act aangenomen. Die ingreep moet een stimulans voor de financiering van allerlei quantum-projecten betekenen en garanderen dat het land in de wereldeconomie blijvend een leidende rol kan opeisen.
Europese Commissie
In het kader van al die concurrentie is het volgens Reimund Neugebauer belangrijk dat ook Europa belangrijke inspanningen blijft doen om zich in de sector een toonaangevende positie toe te eigenen. “Bedoeling is een alomvattend innovatie-ecosysteem uit te bouwen dat zich tot een nieuwe industriële basis kan ontwikkelen”, benadrukte ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
De Europese Unie heeft de voorbije jaren ook meer in quantumtechnologie geïnvesteerd. Drie jaar geleden lanceerde de Europese Commissie het Quantum Technologies Flagship Initiative, dat meer dan 1 miljard euro aan financiering voor de technologie moet opleveren. Sindsdien is er vanuit dat initiatief al zo’n 152 miljoen euro naar verschillende Europese projecten gestroomd.
Angela Merkel waarschuwde echter ook dat de Europese Unie en Duitsland niet op hun lauweren mogen rusten. “We moeten hard aan het werk blijven”, waarschuwde ze. “Ook de rest van de wereld blijft immers zware inspanningen leveren om een leidinggevende quantumindustrie te kunnen uitbouwen.” (lb)