Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 27 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Toshiba zet aanval in op kwantumcomputer met nieuw algoritme

Logo Business AM
Tech

17/01/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

EPA

Elektronicagigant Toshiba is er naar eigen zeggen in geslaagd om een algoritme te bouwen dat sneller werkt dan de meest geavanceerde supercomputers die momenteel bestaan.

Het nieuwe algoritme evenaart nog niet de technologie achter kwantumcomputers, maar komt toch dicht in de buurt, klinkt het bij Toshiba. Het ‘Simulated Bifurcation Algorithm’, want zo heet het ding, gebruikt de principes van kwantumcomputers, zonder de materiële vereisten.

De kwantumcomputers die nu al getest worden, hebben momenteel nog beperkte mogelijkheden, kosten miljoen dollars om te bouwen én werken uitsluitend bij een temperaturen onder het nulpunt. Verschillende technologiebedrijven willen de kwantumtechnologie als eerste onder de knie hebben.

Arbitrage uitbuiten

Niet zo bij het algoritme van Toshiba, dat volgens het bedrijf op gewone computers met kant-en-klare componenten draait. ‘Je kan die pc gewoon op een server aansluiten en laten functioneren bij kamertemperatuur’, stelt een onderzoeker van het Japanse bedrijf. Toshiba is bekend vanwege zijn consumentenelektronica, maar doet ook al lang onderzoek naar geavanceerde technologie.

Toshiba ziet zijn algoritme vooral renderen in de financiële sector. Het systeem zou in staat zijn om kansen op arbitrage bij valuta te herkennen en binnen enkele microseconden te reageren. Een arbitrage is eigenlijk een inefficiëntie waarbij handelaars winst maken omdat de wisselkoersen op verschillende plaatsen van elkaar verschillen.

Transport en medicijnen

De financiële sector bekijkt deze ontwikkelingen enigszins met argusogen. Experts zien kwantumtechnologie als een kanon om op een mug te schieten. ‘Het is niet duidelijk waar dat allemaal nodig voor is. De berekeningen die nodig zijn bij high-frequency trading, waar snelheid telt, zijn niet erg ingewikkeld’, zegt een fondsenbeheerder en onderzoeker aan Bloomberg.

Daarom gaat Toshiba ook verder kijken dan de financiële wereld alleen. De Japanners hopen de algoritmes te commercialiseren, doordat ze rekenvoordelen bieden in vergelijking met bestaande technologie. Mogelijke toepassingen zijn het uitzetten van complexe transport- en logistieke routes en het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, met moleculaire precisie.

Source: Bloomberg


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president