Duitsland breidt onderzoek naar Google wegens concurrentieverstorende praktijken uit

In Duitsland wordt het onderzoek naar de Amerikaanse technologiereus Google wegens mogelijk concurrentieverstorende praktijken nog uitgebreid. Een en ander is het gevolg van de toepassing van een recente wet die maakt dat er sterker opgetreden kan worden tegen dergelijke digitale reuzen.

Het onderzoek van de Duitse concurrentiewaakhond Bundeskartellamt heeft twee Europese entiteiten van Google en Alphabet, het moederbedrijf in de Verenigde Staten, in het vizier. Eerder lanceerde de Duitse mededingingsautoriteit ook al gelijkaardige procedures tegen Amazon en Facebook. De Bundeskartellamt heeft dat onderzoek vrijdag uitgebreid na een klacht van de auteursrechtenorganisatie Corint Media.

De concurrentiewaakhond is begonnen met een antitrustbeoordeling van het aanbod van Google News Showcase. Google News Showcase, die in Duitsland in het najaar startte, stelt uitgevers in staat om hun content prominent op internet te plaatsen. De contentaanbieders ontvangen daarvoor een financiële vergoeding. De hoogte van het honorarium en de overige contractuele bepalingen worden door de betrokken partijen vertrouwelijk behandeld. 

De Bundeskartellamt zei vrijdag dat een samenwerking met Google aantrekkelijk kan zijn voor uitgevers. ‘We moeten erover waken dat er geen discriminatie is tussen individuele uitgevers’, luidt het.

Meer