Key takeaways
- Duitsland bestelt voor het eerst exploderende drones om zijn arsenaal te versterken.
- Het leger, de luchtmacht en de marine zullen de drones de komende maanden testen nadat de contracten zijn getekend.
- Duitsland is van plan om tegen het einde van het jaar elke soldaat uit te rusten met de mogelijkheid om met drones te werken.
Het Duitse leger neemt een belangrijke stap in de richting van modernisering door voor het eerst exploderende drones te bestellen. Volgens bronnen van het Duitse ministerie van Defensie komt deze beslissing nu Duitsland zijn arsenaal wil versterken in het licht van geopolitieke verschuivingen.
Deze drones voor eenmalig gebruik, ontworpen om doelen te bombarderen en bij inslag tot ontploffing te brengen, hebben hun effectiviteit bewezen op de slagvelden van Oekraïne. Het gebruik ervan door zowel Russische als Oekraïense strijdkrachten heeft hun destructieve potentieel aangetoond. De eerdere terughoudendheid van Duitsland kwam voort uit ethische bezwaren tegen het gericht doden van mensen met bewapende drones, een praktijk die geassocieerd wordt met Amerikaanse operaties in Afghanistan.
Drang naar militaire upgrades
Een keerpunt kwam in 2022 toen het parlement het bewapenen van grotere drone-platforms zoals de Heron TP goedkeurde. Het aanhoudende conflict tussen Rusland en Oekraïne en de onzekerheid over de voortzetting van de militaire steun van de VS hebben de Duitse drang naar militaire upgrades echter versneld.
Het parlement heeft onlangs een aanzienlijke verhoging van de defensie-uitgaven goedgekeurd, die honderden miljarden euro’s bedraagt. Contracten voor een eerste serie exploderende drones worden naar verwachting binnenkort getekend met twee bedrijven, waarvan de namen niet bekend worden gemaakt. Het leger, de luchtmacht en de marine zullen vervolgens de komende maanden tests uitvoeren.
Drones in moderne oorlogsvoering
Eén bron benadrukte het cruciale belang van drone-technologie in moderne oorlogsvoering, door te stellen dat het gebruik en tegenmaatregelen ervan essentieel zijn voor het overleven van de troepen, een les die geleerd is uit het observeren van het conflict in Oekraïne. Het doel is om elke soldaat uit te rusten met mogelijkheden om met drones te werken, net zoals vaardigheid met verrekijkers nu gemeengoed is.
Voorbereiden op de toekomst
Duitsland is van plan om tegen het einde van het jaar langetermijncontracten af te sluiten voor een grotere hoeveelheid drones, met als doel het doorgaans langdurige proces voor de aanschaf van wapens te versnellen. Omdat de dronetechnologie zich snel ontwikkelt, zullen de contracten voorzien in een eerste beperkte levering voor trainingsdoeleinden, met de mogelijkheid om op korte termijn grotere aantallen bijgewerkte modellen aan te schaffen als dat nodig is. Deze aanpak zorgt ervoor dat Duitsland niet investeert in verouderde technologie, een cruciale overweging gezien de dynamische aard van de ontwikkeling van drones.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!