Duitse vliegtuigmaatschappij verdeelt tickets met blockchain

De Duitse luchtvaartmaatschappij Hahn Air heeft bij de verkoop van vliegtuigtickets voor een recente vlucht tussen Düsseldorf en Luxemburg beroep gedaan op blockchain, de technologie die ook cryptomunten zoals de bitcoin of ethereum ondersteunt. Daarmee heeft Hahn Air, aanbieder van chartervluchten binnen Europa, naar eigen zeggen een wereldprimeur.

De maatschappij zegt ervan overtuigd te zijn dat de technologie de sector in de toekomst nog grote baten kan opleveren.

Commercieel

‘Bedoeling is om de toekomstige mogelijkheden van de blockchain binnen de reisindustrie verder te verkennen,’ zegt Frederick Nowotny, directielid van Hahn Air. De maatschappij waarschuwt wel meteen dat meer concrete toepassingen wellicht nog enige tijd op zich zullen laten wachten.

De resultaten van de recente test zullen volgens Hahn Air dan ook verder worden geanalyseerd. Dat moet duidelijk maken welke commerciële toepassingen in de toekomst mogelijk zullen zijn. 

De Duitse maatschappij merkt daarbij op dat de technologie de verdeling van tickets sneller en transparanter maakt. Hahn Air benadrukt verder dat de technologie niet alleen de mogelijkheid biedt om reizen te boeken, maar tevens passagiers toelaat hun tickets te betalen met behulp van cash, kredietkaarten of cryptomunten.

Hahn Air werkte voor de tests samen samen met het Zwitserse bedrijf Winding Tree, gespecialiseerd in de distributie van reistoepassingen die op de blockchain zijn gestoeld.

‘De blockchain-technologie wordt momenteel nagenoeg exclusief geassocieerd met de cryptomunt bitcoin,’ zegt Maksim Izmaylov, chief executive van Winding Tree. ‘Nochtans beschikt de technologie over een groot potentieel voor een brede waaier van industrieën en toepassingen.

Impact

‘De blockchain zal de volgende decennia op alle zakelijke en commerciële gebieden een bijzonder grote impact hebben,’ benadrukt Izmaylov. ‘De technologie zal de wereld van het reizen ongetwijfeld fundamenteel veranderen.’

‘De blockchain werkt bovendien met open source. Daardoor zullen alle actoren – zoals luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus en distributiesystemen – transacties gemakkelijk onderling kunnen verbinden en uitwisselen.’

‘Bovendien kunnen de diverse partijen rechtstreeks met elkaar communiceren en transacties uitvoeren, zelfs zonder tussenpersonen. Dat zal vaak aanzienlijke besparingen mogelijk maken.’

‘De technologie biedt tevens 100 procent zekerheid. De blockchain slaat alle informatie in een gedecentraliseerd bestand op – lees er hier alles over – en laat de gegevens door miljoenen bronnen verifiëren. Het wijzigen of manipuleren van data wordt hierdoor onmogelijk.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20