Tijdens een economische conferentie in het oosten van Duitsland waarschuwde de Duitse minister van Energie Robert Habeck maandag dat de industriële productie in het land deels zal moeten worden stilgelegd indien er geen Russisch gas meer naar Europa zou vloeien via Oekraïne.
Duitse minister van Energie waarschuwt: economie zal klappen incasseren als Europa geen Russisch gas meer ontvangt via Oekraïne

Waarom is dit belangrijk?
Voor de invasie van Oekraïne begon, was Europa sterk afhankelijk van Russisch aardgas, dat via vier pijpleidingsroutes naar het continent vloeide. De twee grootste daarvan, Nord Stream en Yamal, zijn intussen niet meer in gebruik. Toch importeert Europa nog altijd (in mindere mate) gas via de resterende twee, de pijpleidingen Turkstream en Ukraine Gas Transit.In het nieuws: Indien geen gas meer geïmporteerd kan worden via de Ukraine Gas Transit, dreigt de Duitse economie, die zich nu al in een recessie bevindt, dieper in de problemen verzeild te raken, zei Habeck.
- Momenteel heeft het Russische Gazprom een deal met het Oekraïense Naftogaz om vijf jaar lang aardgas via Oekraïne naar Europa te vervoeren. De deal loopt tot eind 2024, waarna de optie voor een verlenging van tien jaar bestaat.
- De deal werd in 2019 getekend door Rusland en Oekraïne. Maar nu de twee landen in een oorlog verwikkeld zijn geraakt, is de toekomst van de overeenkomst onzeker. De kans dat de betrokken partijen in staat zullen zijn om te onderhandelen, lijkt door de oorlog zeer klein.
- Volgens Habeck moeten er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen, zodat de deal verlengd kan worden. Indien dat niet gebeurt, zal de Duitse industriële productie eronder lijden.
- Dat komt voornamelijk doordat Duitsland in dat geval aardgas naar Oost-Europa zou moeten exporteren. Gas dat via Oekraïne wordt vervoerd, vloeit voornamelijk naar landen als Hongarije en Roemenië. Volgens Habeck moet Duitsland Europese regels respecteren, wat inhoudt dat de aardgaslasten moeten worden verdeeld.
- Duitsland heeft vorig jaar echter al een serieuze klap geïncasseerd, nadat Nord Stream werd afgesloten. Het land importeerde voor de oorlog de helft van zijn aardgas uit Rusland.
Duitse recessie
Teruggeblikt: Economen voorspellen al sinds vorig jaar dat een Duitse recessie onvermijdelijk is. Nu is die een feit: het bruto binnenlands product (bbp) van Duitsland kromp vorig kwartaal voor de tweede keer op rij, waardoor het land zich nu officieel in een recessie bevindt.
- Dat ondanks enkele meevallers die ervoor hebben gezorgd dat de economie toch nog overeind bleef vorige winter. Zo was de winter verrassend warm, waardoor minder aardgas werd verbruikt dan verwacht.
- Ook kende de industriële activiteit een onverwachte heropleving. Dat kwam door de heropening van de Chinese economie, waardoor de vraag naar Duitse producten toenam.
- Duitsland kon ook in sneltempo nieuwe infrastructuur aanleggen om vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) te importeren via zee. Daardoor konden tekorten worden vermeden.