Duitse minister herhaalt dat Russische agressie gevolgen kan hebben voor Nord Stream 2

De Duitse minister van Economie Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen) sluit niet uit dat een Russische inval in Oekraïne gevolgen zou hebben voor de samenwerking tussen Duitsland en Rusland rond de Nord Stream 2-pijpleiding.

Territoriale integriteit van Oekraïne

De Duitse energieregulator zal naar recht en geweten een oordeel vellen over de certificering van de pijpleiding, zei Habeck in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung: “Het is echter een andere vraag wat er gebeurt als Rusland de territoriale integriteit van Oekraïne verder schaadt en de situatie escaleert”, zegt hij. “Dan kunnen we geen denkpistes uitsluiten.”

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei in de nacht van donderdag op vrijdag, na de EU-top, dat hij de vergunning van de gaspijpleiding en de inspanningen om de crisis in Oekraïne op te lossen ziet als twee verschillende processen. “In het geval van de Nord Stream 2 gaat het om een project van de privésector”, zei hij, en hij stelde dat enkel nog gekeken moet worden naar één bepaald aspect in overeenstemming is met de Europese wetgeving. “Daarover beslissen de Duitse autoriteiten op een apolitieke manier”, benadrukte hij. Dat is een andere kwestie dan de inspanningen om een schending van de Oekraïense grenzen te voorkomen.

Te grote afhankelijkheid van Rusland

De Europese leiders stuurden donderdagavond een waarschuwing naar de Russische president Poetin dat bijkomende militaire agressie “massieve gevolgen en een hoge kostprijs” met zich zou meebrengen. De omstreden pijpleiding in de Oostzee is al enkele weken klaar, maar de Duitse regulator liet eerder deze week weten dat de certificering ten vroegste midden 2022 rond zal zijn vanwege een juridisch obstakel.

Nord Stream 2 moet Russisch gas via Duitsland naar Europa brengen. De gaspijpleiding loopt over de bodem van de Oostzee en vermijdt zo de Russische buurlanden. Het project krijgt veel kritiek, van de Verenigde Staten, maar ook van enkele EU-landen. Ze vrezen een te grote afhankelijke van Rusland voor de energievoorziening. 

Afgelopen weekend had minister van Energie Annalena Baerbock ook al verklaard dat er onder de vorige bondskanselier Angela Merkel. Toen werd overeengekomen dat de pijpleiding niet in werking zou treden als het tot een nieuwe escalatie komt. Dat nieuws zorgde ervoor dat de gasprijs maandag met 10 procent steeg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20