Duitse groeimotor sputtert

Duitsland is de op drie na grootste economie ter wereld, met een exportmachine die 1.600 miljard dollar per jaar omzet. Maar het land dreigt nu wel in de klappen te gaan delen. 

Chinese klanten stellen hun bestellingen bij Duitse bedrijven alsmaar langer uit. Dat zeggen vertegenwoordigers van de Duitse ‘Mittelstand’, een term die bij ons de kmo’s aangeeft, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times. Na 10 jaar van ononderbroken groei brengt het politieke klimaat de wereldeconomie wel degelijk in gevaar.

Duitse economische groei is sinds 2018 aanzienlijk vertraagd

De Duitse economische groei is sinds 2018 aanzienlijk vertraagd, zelfs indien in het vierde kwartaal een technische recessie kon worden vermeden, dankzij de sterke interne groei, die voor de zwakke export compenseerde.

In 2018 moest Duitsland genoegen nemen met een groei van 1,5%, de kleinste stijging sinds 2013.

Volgens Consensus Economics, een bedrijf dat wereldwijd bij economen naar hun verwachtingen peilt, zou de globale groei dit jaar onder de 3% uitkomen. Dat is sinds 2009 niet meer gebeurd. Duitsland is de op drie na grootste economie ter wereld, met een exportmachine die 1.600 miljard dollar omzet. Maar het land dreigt nu wel in de klappen te gaan delen. De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten begint slachtoffers te eisen. Ook Europa heeft zijn eigen problemen.

Het Duitse ondernemersvertrouwen is ondertussen tot zijn laagste peil in 24 maanden gedaald, blijkt uit cijfers van de Beierse denktank Ifo.

Bedrijven investeren enkel wanneer ze optimistisch zijn over de toekomst. Maar nu lijkt een einde te komen aan een groeicyclus die 10 jaar lang heeft geduurd.

De Duitse export is goed voor 47,25% van het bruto binnenlands product. Maar in het derde kwartaal kromp de economie voor het eerst sinds 2015. In het laatste kwartaal groeide de economie nog met een magere 0,3%.

Niet enkel de auto-industrie

Mensen beginnen zich ervan te vergewissen dat niet enkel de auto-industrie het moeilijk heeft. Economen vrezen dat ook in 2019 de groei nog boven 1% zal uitkomen, een percentage onvergelijkbaar met eerdere jaren.

De grootste vrees daarbij blijft een verscherping van het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Invoerheffingen van 10% richtten al veel schade aan; mochten die stijgen tot 25%, dan dreigt de wereld tot stilstand te komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20