Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 26 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

‘Duitse Greta Thunberg’ bedankt voor zitje bij Siemens Energy

Logo Business AM
Klimaat

13/01/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Luisa Neubauer is het gezicht van de klimaatspijbelaars in Duitsland. - Isopix

De Duitse klimaatactiviste Luisa Neubauer gaat niet zetelen in de raad van toezicht van Siemens Energy. Ondertussen zet het Duitse energiebedrijf wel door met zijn gecontesteerde steenkoolproject in Australië.

Vrijdag raakte bekend dat Luisa Neubauer een zitje aangeboden kreeg in de zogenaamde Aufsichtsrat van Siemens Energy. Dat is de raad van toezicht, met daarin vertegenwoordigers van de aandeelhouders en van de werknemers.

Het 23-jarige gezicht van de klimaatspijbelaars in Duitsland zou in eerste instantie verrast gereageerd hebben, al ging ze niet in op het aanbod. Ze vroeg aan topman Joe Kaeser om een vertegenwoordiger van Scientists for Future – een organisatie van wetenschappers die de klimaatbeweging ondersteunen – aan boord te halen, maar dat wou hij dan weer niet. Hij repliceerde dat Siemens genoeg experts en wetenschappers in huis heeft.

‘Juridisch onmogelijk’

Ongetwijfeld heeft de beslissing van Siemens, om door te gaan met een controversieel steenkoolproject in Australië, meegespeeld bij Neuenbauer. Het Duitse concern levert namelijk spoorsignalisatie aan het Indiase energiebedrijf Adani Power, dat in Australië één van de grootste steenkoolmijnen wil uitbouwen. Siemens wil dat contract niet afbreken.

Joe Kaeser, CEO van Siemens AG – Isopix

CEO Joe Kaser realiseert zich dat de klimaatbeweging het liever anders had gezien. ‘Hoewel ik veel empathie heb voor milieuaangelegenheden, moet ik een afweging maken tussen de verschillende belangen van diverse stakeholders’, klinkt het in een persbericht. ‘Er is geen juridisch verantwoorde manier om het contract te ontbinden.’

Nieuw protest

De ontmoeting tussen Neuenbauer en Kaeser van vrijdag kwam er overigens omdat Fridays For Future, de vereniging van Neuenbauer, al langer protesteert tegen Siemens. Het voorziene zitje was overigens niet bij de divisie van het steenkoolproject, maar wel bij Siemens Energy. Dat dochterbedrijf maakt onder andere windturbines.

Maandag plant Fridays For Future nieuwe protestacties aan het hoofdkantoor van Siemens in het Düsseldorf.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama