‘Duitse Greta Thunberg’ bedankt voor zitje bij Siemens Energy

De Duitse klimaatactiviste Luisa Neubauer gaat niet zetelen in de raad van toezicht van Siemens Energy. Ondertussen zet het Duitse energiebedrijf wel door met zijn gecontesteerde steenkoolproject in Australië.

Vrijdag raakte bekend dat Luisa Neubauer een zitje aangeboden kreeg in de zogenaamde Aufsichtsrat van Siemens Energy. Dat is de raad van toezicht, met daarin vertegenwoordigers van de aandeelhouders en van de werknemers.

Het 23-jarige gezicht van de klimaatspijbelaars in Duitsland zou in eerste instantie verrast gereageerd hebben, al ging ze niet in op het aanbod. Ze vroeg aan topman Joe Kaeser om een vertegenwoordiger van Scientists for Future – een organisatie van wetenschappers die de klimaatbeweging ondersteunen – aan boord te halen, maar dat wou hij dan weer niet. Hij repliceerde dat Siemens genoeg experts en wetenschappers in huis heeft.

‘Juridisch onmogelijk’

Ongetwijfeld heeft de beslissing van Siemens, om door te gaan met een controversieel steenkoolproject in Australië, meegespeeld bij Neuenbauer. Het Duitse concern levert namelijk spoorsignalisatie aan het Indiase energiebedrijf Adani Power, dat in Australië één van de grootste steenkoolmijnen wil uitbouwen. Siemens wil dat contract niet afbreken.

Joe Kaeser, CEO van Siemens AG – Isopix

CEO Joe Kaser realiseert zich dat de klimaatbeweging het liever anders had gezien. ‘Hoewel ik veel empathie heb voor milieuaangelegenheden, moet ik een afweging maken tussen de verschillende belangen van diverse stakeholders’, klinkt het in een persbericht. ‘Er is geen juridisch verantwoorde manier om het contract te ontbinden.’

Nieuw protest

De ontmoeting tussen Neuenbauer en Kaeser van vrijdag kwam er overigens omdat Fridays For Future, de vereniging van Neuenbauer, al langer protesteert tegen Siemens. Het voorziene zitje was overigens niet bij de divisie van het steenkoolproject, maar wel bij Siemens Energy. Dat dochterbedrijf maakt onder andere windturbines.

Maandag plant Fridays For Future nieuwe protestacties aan het hoofdkantoor van Siemens in het Düsseldorf.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20