‘Duitse Greta Thunberg’ gaat zetelen in raad van bestuur Siemens Energy

De Duitse klimaatactiviste Luisa Neubauer krijgt een zitje in de raad van toezicht van Siemens Energy. Die energiedivisie van het Duitse conglomeraat moet wel nog opgericht worden.

Dit voorjaar wil Siemens zijn energiedivisie afsplitsen en dan in september naar de beurs brengen. De afdeling ‘Gas and Power’ lijdt al een tijdje onder de crisis op de elektriciteitsmarkt. De omzet ligt op 12,4 miljard euro, maar kan slechts een winstmarge van 3 procent voorleggen. Met de afsplitsing wil Siemens zijn winst opkrikken.

Het is bij die aparte divisie dat Luisa Neubauer een rol kan vervullen. De topman van Siemens, Joe Kaeser, heeft haar vrijdag een zitje aangeboden in de zogenaamde Aufsichtsrat. Dat is de raad van toezicht, met daarin vertegenwoordigers van de aandeelhouders en van de werknemers.

Siemens onder vuur rond bosbranden

‘Ik wil dat jonge mensen actief participeren. Het conflict tussen generaties moet opgelost worden’, aldus de topman. Luisa Neubauer, het gezicht van de klimaatspijbelaars in Duitsland, zou verrast gereageerd hebben. De 23-jarige staat bekend als de ‘Duitse Greta Thunberg’ en werkt ook regelmatig met haar Zweedse collega samen, zoals tijdens de klimaatconferentie in Madrid.

Luise Neubauer met de Zweedse Greta Thunberg. – Isopix

Intussen ligt het Duitse Siemens onder vuur bij klimaatactivisten voor de levering van spoorsignalisatie aan het bedrijf Adani Power, dat een steenkoolmijn in Australië uitbaat. Door de bosbranden in het land worden er steeds meer vragen gesteld bij de steenkoolindustrie. Dat zet ook druk op Siemens om niet langer te leveren. Kaeser had hierover vrijdag een gesprek met Neubauer en beloofde maandag een beslissing te zullen nemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20