Duitse Gigafactory Tesla belooft zuinig met water om te springen

In Grünheide, ten oosten van Berlijn, is de Amerikaanse autobouwer Tesla gestart met de fundamenten van zijn eerste Europese Gigafactory. Jörg Steinbach, minister van economie van de Duitse deelstaat Brandenburg, verwacht dat al tegen de herfst een gedeelte van de ruwbouw van de nieuwe fabriek klaar kan zijn.

Steinbach wijst er daarbij op dat Tesla aan de plannen van de fabriek een aantal wijzigingen heeft aangebracht, zodat aan een aantal belangrijke bezwaren een antwoord kan worden geboden. Onder meer voor het waterverbruik van de fabriek zou het Amerikaanse concern een oplossing hebben gevonden.

Lakkerij

De fabriek wordt gebouwd in een omgeving die vooral uit zandgrond bestaat. Door die samenstelling moet het gebied al met een dreigend watertekort rekening houden. Dat probleem zou volgens lokale actievoerders door de komst van de autofabriek nog worden verergerd.

Om aan die bezwaren tegemoet te komen heeft Tesla nu een alternatief productieplan ingediend. Daarbij zou de lakkerij voor het verven van de plastic onderdelen van de wagens op een andere locatie worden gevestigd. Daardoor zou het waterverbruik van de Gigafactory in Grünheide met een derde kunnen worden beperkt.

Daarnaast zal de nieuwe fabriek volgens de minister ook op palen worden gebouwd. Daardoor kan een voldoende stabiliteit van de constructie worden gegarandeerd. De Gigafactory zal immers een aantal zware machines herbergen. Een sterke ondergrond is dan ook noodzakelijk. Dankzij het gebruik van heipalen kan daarbij vermeden worden dat de fabriek op onstabiele zandlagen zou rusten.

Werkgelegenheid

Tesla wil in Grünheide jaarlijks ongeveer 500.000 elektrische wagens bouwen. De Gigafactory zou aan ongeveer twaalfduizend mensen werk kunnen bieden.

Er is echter ook belangrijk verzet tegen de komst van de fabriek. De rechtspopulistische partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft gevraagd dat aan Tesla een bouwverbod zou worden opgelegd zolang er over de concrete bouwplannen niet meer duidelijkheid is verstrekt. Ook de Linksfraktion heeft een grotere transparantie gevraagd en waarschuwt dat men op een dag mogelijk voor voldongen feiten zou kunnen staan.

Elon Musk, topman van Tesla, hoopt dat de Duitse Gigafactory al in de loop van volgend jaar met de productie kan starten. Hij zou daarbij van de Duitse overheden ook een aantal garanties hebben gekregen. Met de realisatie van de fabriek zou een investering van ongeveer 4 miljard euro zijn gemoeid.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.