Duitse energiereus RWE neemt een van de grootste Nederlandse elektriciteitscentrales over; heeft grootse plannen met waterstof

Het Duitse energiebedrijf RWE neemt de gasgestookte Magnumcentrale in de Nederlandse Eemshaven over van het Zweedse Vattenfall. De deal waardeert de centrale op 500 miljoen euro. RWE wil de moderne gascentrale doen omschakelen naar waterstof.

Waarom is dit belangrijk?

Veel bedrijven zien groene waterstof - of waterstof geproduceerd uit hernieuwbare energie - als de sleutel om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te helpen verminderen. De industrie staat niettemin nog in de kinderschoenen.

Het grootste nutsbedrijf van Duitsland zegt dat de deal voor de centrale uit 2013 met een vermogen van 1,4 gigawatt (GW) eind september zal worden gesloten. Naast de gascentrale verwerft RWE ook een zonnepark dat op hetzelfde terrein ligt. Die groene energie-installatie kan bijna 6 megawatt (MW) genereren.

"Met de Magnum-transactie verwerven wij een ultramoderne en reeds waterstofklare centrale", opperde bestuursvoorzitter Roger Miesen.

Het Zweedse energieconcern Vattenfall zette de ce

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Joost Derks
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20