Duitse Commerzbank klaagt EY aan voor verliezen in het Wirecard-schandaal

Auditbedrijf EY handelde incompetent bij de audits van het gekapseisde fintechbedrijf Wirecard. Dat is toch wat de Commerzbank erover denkt. De bank verloor 200 miljoen dollar aan de crash van Wirecard.

Waarom is dit belangrijk?

Auditbedrijven moeten de boeken van bedrijven controleren en onregelmatigheden en fraude opsporen. Als zij hierin falen, hebben buitenstaanders vaak het raden naar de financiële gezondheid van bedrijven.

In het nieuws: Commerzbank vindt EY verantwoordelijk voor het geleden verlies als gevolg van het bankroet van Wirecard. Dat fintechbedrijf ging in 2020 failliet nadat grootschalige fraude aan het licht kwam. Er was 1,9 miljard euro verdwenen.

De details:

  • Ondanks kritische vragen van journalisten omtrent de financiën, bleef EY destijds de boeken goedkeuren. EY is dus verantwoordelijk voor de geleden schade, volgens de Commerzbank. De bank had, niet als enige instelling, krediet verleend aan Wirecard.
  • Een woordvoerder van EY zegt aan persbureau Reuters dat “de gemaakte claims geen stand houden” en “dat de rechtbank dit standpunt zal bevestigen”.
  • Doordat Wirecard actief was in zowel bancaire als niet-banciare operaties, was het moeilijk om de boekhouding te vergelijken met gelijkaardige bedrijven. Die waren er namelijk niet. Hierdoor bleef het te onderzoeken materiaal voor de auditors beperkt tot de frauduleuze papieren van Wirecard.

Klokkenluiders

De historiek:

  • Wirecard kende zijn grote groei door overnames in Azië. Het bedrijf ging in 2005 naar de beurs door de beursnotering van een callcenter over te nemen. Hiermee werd een normale beursgang met een Initial Public Offering (IPO) – en dus veel aandacht op de financiën van het bedrijf – vermeden.
  • In 2015 beweren journalisten van de Financial Times dat er een gat van maar liefst 250 miljoen dollar in de boekhouding zat. Een jaar later komt een rapport uit die claimt dat de operaties in Azië sterk overschat zijn. Onder meer private onderzoekers, journalisten en financierders zeggen dat ze Wirecard meer in de gaten zullen houden.
  • EY voert in 2017 nog een audit uit. Volgens hen is er geen vuiltje aan de lucht.
  • In 2018 contacteren klokkenluiders uit een kantoor in Singapore de Financial Times.
  • In 2019 geeft kredietbeoordelaar Moody’s het bedrijf nog een investment grade rating. Implicerend dat het bedrijf gezond is.
  • Maar in 2020 gaat Wirecard failliet, nadat woord over de verdwenen 1,9 miljard de ronde deed. CEO Markus Braun wordt gearresteerd.

(evb)

Meer