Het hoogste gerechtshof van Duitsland heeft de plannen van kanselier Olaf Scholz om het kiesstelsel te hervormen een flinke klap toegebracht. Volgens een uitgelekt document heeft het Constitutionele Hof geoordeeld dat delen van de voorgestelde veranderingen ongrondwettelijk zijn.
De hervormingen, die werden aangevochten door de Christelijke Sociale Unie en de Linkse Partij in Beieren, waren bedoeld om een uitzondering op de 5 procent-regel af te schaffen. Deze regel vereist dat partijen ten minste 5 procent van de stemmen winnen om zetels in het parlement te krijgen. De uitzondering maakte het mogelijk dat partijen die de eerste plaats behaalden in ten minste drie kiesdistricten met één stem, parlementszetels kregen in verhouding tot hun landelijke stemaandeel, zelfs als dat minder dan 5 procent was.
Constitutionele bezwaren
De rechtbank is van mening dat het schrappen van deze uitzondering de gelijkwaardigheid van partijen zou schaden. De uitspraak suggereert dat de hervormingen gedeeltelijk ongrondwettelijk zijn en kleinere partijen zouden benadelen.
Het Duitse kiesstelsel is ontworpen om parlementaire fragmentatie en de proliferatie van kleinere partijen te voorkomen. Het werd in de naoorlogse jaren ingevoerd om ervoor te zorgen dat alleen sterke partijen vertegenwoordigd worden in het parlement. De 5 procent-regel is bedoeld om te voorkomen dat kleinere partijen voet aan de grond krijgen, wat zou kunnen leiden tot instabiliteit en verdeeldheid in de regering.
Invloed op kleinere partijen
De uitzondering is gunstig geweest voor kleinere partijen zoals de linkse partij en de christelijk-sociale unie van Beieren. De linkse partij won bijvoorbeeld drie rechtstreeks verkozen mandaten en vormde een factie met tientallen wetgevers ondanks het feit dat ze in het hele land slechts 4,9 procent van de stemmen kreeg. De Christelijk Sociale Unie profiteert ook van de uitzondering, omdat ze zelden meer dan 5 procent haalt, maar meestal de meeste van de 45 kiesdistricten in Beieren zonder stemmen wint.
Intenties van de coalitie
De hervormingen van de coalitieregering waren bedoeld om de tendens een halt toe te roepen dat de Bondsdag steeds groter en logger wordt. In het huidige systeem worden extra zetels gecreëerd zodat de totale verdeling evenredig blijft, zelfs als partijkandidaten individuele kiesdistricten winnen. De hervormingen waren erop gericht het aantal zetels in het parlement te verminderen door de uitzondering af te schaffen.
De uitspraak wordt dinsdag bekendgemaakt. De rechtbank was niet beschikbaar voor commentaar.
Belangrijkste punten
- Het hoogste gerechtshof van Duitsland heeft de plannen voor de hervorming van het kiesstelsel verworpen op grond van grondwettelijke bezwaren.
- De hervormingen zouden een uitzondering op de 5 procent-regel hebben afgeschaft, waardoor partijen die drie kiesdistricten winnen parlementszetels kunnen krijgen, zelfs als ze de landelijke kiesdrempel niet halen.
- Kleinere partijen zoals Links en de Christelijke Sociale Unie van Beieren profiteren van het huidige systeem. Dit stelt hen in staat om vertegenwoordiging te krijgen ondanks het feit dat ze minder dan 5 procent van de stemmen in het hele land krijgen.