Dubieuze apps gebruiken vrij beschikbare WhatsApp-data om te zien met wie u praat en wanneer u slaapt

Sinds kort duiken er trackingapps op in de Play Store van Google en de App Store van Apple die profielen van u samenstellen op basis van data van de berichtendienst WhatsApp. Dat schrijft de zakenwebsite Business Insider.

WhatsApp kan maar niet genoeg benadrukken hoe veilig de app wel is omdat alles versleuteld is. Dat betekent dat niemand uw berichten kan lezen of kan zien met wie u communiceert. Maar er zijn wel andere gegevens die gedeeld worden.

Zo kan iedereen bijvoorbeeld zien wie wanneer online is. Dat is op zich niet echt nuttige informatie, maar dat wordt het wel wanneer het dagen of weken aan een stuk wordt opgevolgd. Uit die onderzoeken kunnen anderen zien wanneer u uw smartphone het minst gebruikt, wanneer u waarschijnlijk slaapt en wie er tegelijk met u online is.

Op basis daarvan kan een bedrijf toch al een klein profiel van u opstellen. Als u bijvoorbeeld regelmatig tegelijk online bent met dezelfde persoon, gaat het bedrijf ervan uit dat u daar gesprekken mee voert.

Zien of uw lief vreemdgaat

Die gegevens worden dan ook gebruikt door apps die gebruikers willen lokken met de boodschap dat ze via de app telefoonnummers van bepaalde mensen kunnen opzoeken om hun smartphonegebruik te checken. Sommige apps houden het bij ‘ouders die hun kinderen wat in het oog willen houden’, anderen mikken op geliefden die vermoeden dat hun partner vreemdgaat. Nog anderen doelen op werkgevers die willen checken waar hun werknemers mee bezig zijn. In een aantal apps kunt u ook zelf telefoonnummers vergelijken en zien of ze vaak samen online zijn.

Het klinkt allemaal nogal als stalking. Dat is het ook, maar dan binnen de mazen van de wet. Echte ‘stalkerware’, zoals dat dan heet, verstopt software op iemands smartphone om constant zijn doen en laten te volgen. Dat is niet wat deze apps doen. Ze delen ook geen berichten omdat ze die simpelweg niet kunnen zien.

Apps verwijderd

WhatsApp reageerde in een mededeling aan Business Insider. ‘We zetten sterk in op privacy door gebruikers de mogelijkheid te geven hun profielfoto en online status te verbergen en gebruiken automatische systemen om apps die gegevens misbruiken op te sporen en te verwijderen. Onze systemen daarvoor worden steeds beter’, klinkt het.

Google en Apple reageerden nog niet op het nieuws, maar Google verwijderde sinds donderdag heel wat van de spionerende apps uit zijn appwinkel, volgens Business Insider. Bij Apple staan ze er nog allemaal in.

Cambridge Analytica

Het nieuws brengt WhatsApp, en dan vooral moederbedrijf Facebook, wel wat in verlegenheid. Facebook kwam al meerdere keren in diskrediet omdat het slecht omspringt met de gegevens van zijn gebruikers.

Twee jaar geleden bleek dat de frauduleuze app Cambridge Analytica een hoop Facebookgegevens had verzameld van gebruikers die quizzen hadden ingevuld op het sociale medium. Die verkocht de app aan reclamebedrijven en politici om individuele profielen op te stellen van mensen. Dat leidde tot een schandaal dat nog steeds nasleept.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.