Dubbele opsteker voor reumamedicijn van Galapagos

De Europese Commissie verleent een handelsvergunning voor het reumamedicijn filgotinib, het paradepaardje van het Belgisch-Nederlandse farmabedrijf Galapagos.

Dat meldt Galapagos vrijdagavond in een persbericht. Daarmee staat niets nog een commerciële lancering in Europa in de weg. Galapagos en het Amerikaanse Gilead ontwikkelen samen het medicijn tegen reumatoïde artritis (RA), dat de merknaam Jyseleca kreeg.

Het Europese groen licht volgt op positief nieuws uit Japan. Het Japanse ministerie van Volksgezondheid heeft het reumamedicijn goedgekeurd, zo kondigden de partners eerder op de dag aan. Galapagos en Gilead zullen Jyseleca daar samen het Japanse Eisai iop de markt zal brengen.

‘Vandaag is een memorabele dag voor iedereen bij Galapagos. Een erkenning van jaren van onderzoek en gedrevenheid om een betekenisvol verschil te maken in het leven van patiënten die worstelen met de symptomen van reumatoïde artritis’, zegt Galapagos-CEO Onno van de Stolpe.

In de Verenigde Staten kreeg Galapagos nog het deksel op de neus.

75 miljoen dollar

Het Europese fiat leidt ook tot een betaling van Gilead aan Galapagos. Volgens hun samenwerkingsovereenkomst zal Galapagos nu een ‘mijlpaal-betaling’ van 75 miljoen dollar ontvangen, als erkenning van de goedkeuring door de Europese Commissie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20