Dubai kroont zichzelf tot grootste exporteur ruwe diamanten ter wereld

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn België voorbijgestreefd als de grootste exporteur van ruwe diamanten in de wereld. Dat staat in een rapport van het Dubai Multi Commodities Centre (DMCC). Opgemerkt wordt dat de lokale diamantindustrie heeft kunnen profiteren van de beperkingen die in andere centre door de uitbraak van de coronapandemie werden ingevoerd. Daarnaast konden de emiraten ook voordeel halen uit gunstige fiscale en financiële voorwaarden.

Dubai zegt zich bovendien in de diamantsector op het gebied van handel steeds meer als een concurrent van Hongkong op te werpen.

“Nieuwe hoofdstad”

“Dubai exporteerde vorig jaar voor 12,96 miljard dollar ruwe diamanten”, wordt in het rapport van het DMCC aangevoerd. “Dat betekende een stijging met 98 procent tegenover het jaar voordien. Ook tegenover drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, kon een toename met 62 procent worden gemeld.”

“In volumes voerde Dubai vorig jaar 107,9 miljoen karaat aan ruwe diamanten uit. Dat was 31 procent meer dan het jaar voordien. In België bereikte de uitvoer van ruwe diamanten vorig jaar een niveau van 11,12 miljard dollar.”

“Dubai is de nieuwe hoofdstad van de diamanthandel”, voerde Ahmed Bin Sulayem, chief executive van het Dubai Multi Commodities Centre (DMCC), op de Dubai Diamond Conference in een commentaar op de cijfers. “Er is een duidelijke geopolitieke verschuiving gaande, waarbij de traditionele centra aan belang verliezen.”

“Met zijn relatief ontspannen coronabeleid heeft Dubai de voorbije periode een groter aantal evenementen kunnen aantrekken. De Dubai Diamond Exchange (DDE) kon vorig jaar 68 verkopen van diamanten en edelstenen organiseren. Het vredesverdrag dat tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten twee jaar geleden werd afgesloten, betekende ook voor de diamanthandel een stimulans.”

“De nabijheid van India heeft de sector eveneens een stimulans bezorgd. Dat geldt tevens voor de lancering van directe vluchten tussen Dubai en de Indiase stad Surat, het grootste productiecentrum van de sector. Inmiddels kunnen beide partijen ook profiteren van een vrijhandelsovereenkomst die de Verenigde Arabische Emiraten recent met India hebben ondertekend.”

In een reactie op het rapport maken vertegenwoordigers van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) duidelijk dat de cijfers van Dubai toch enigszins moeten worden gerelativeerd. “Wanneer ruwe en bewerkte voorraden worden gecombineerd, is Antwerpen nog altijd groter dan Dubai”, wordt er opgemerkt.

“Bovendien moet erop worden gewezen dat Dubai en Antwerpen een andere manier van werken hanteren. Onder meer moet worden vastgesteld dat Dubai geen officiële cijfers publiceert en bij de waardering van de goederen ook niet de regels van het Kimberley Process toepast. Transparante en onafhankelijke gegevens ontbreken.”

Evenementen

Dubai wijst er verder nog op ook op het gebied van diamanthandel aan belang te winnen en daarbij een steeds grotere concurrent voor Hongkong te worden. “Dubai verwelkomt toeristen zonder een verplichting tot quarantaine”, luidt het. “Dat is een grote tegenstelling tegenover Hongkong, waar bezoekers na hun aankomst wekenlang worden geïsoleerd.”

“Een grotere aandacht voor het ondernemersperspectief, lage belastingen en een meer positieve houding bij de banken ten opzichte van de diamanthandel hebben de populariteit van Dubai in de diamantwereld sterk doen toenemen.”

In Hongkong werd de sector trouwens niet alleen met de impact van de coronapandemie geconfronteerd. Ook eerder al werd de evenementenkalender in de Chinese metropool gehinderd door tyfoons en de protesten tegen het beleid van de lokale overheid.

Dubai steekt niet onder stoelen of banken ook zijn positie op de markt voor bewerkte diamanten te willen versterken. Vorig jaar werd daar een exportgroei met 70 procent tot 4,15 miljard dollar opgetekend, terwijl de invoer met 65 procent tot 4,93 miljard dollar toenam. Daarmee heeft Dubai tegenover België nog altijd een aanzienlijke achterstand.

Bin Sulayem zegt er echter van overtuigd te zijn dat Dubai in staat is ook deze achterstand weg te werken.“Er zijn immers een aantal interessante overlappingen”, voert hij aan. “Een groot deel van onze klanten voor ruwe diamanten hebben zelf ook cliënten die in bewerkte stenen zijn gespecialiseerd. We zijn dus goed gepositioneerd om ook op die markt een sterkere positie uit te bouwen.”

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.