Alles wat we weten over de drone-aanval op een Iraanse militaire fabriek

Een Iraanse munitiefabriek is het doelwit geweest van drie aanvalsdrones. Volgens het Iraanse regime is de charge echter mislukt. De schuldigen kunnen hoogstwaarschijnlijk bij Irans (geo)politieke vijanden worden gezocht.

  • Het staatspersagentschap Irna maakt melding van een aanval op een militair complex in het centrum van Iran, in de stad Isfahan. De nieuwsdienst heeft het over een luide explosie en een lichtflits op het dak van een munitiefabriek, zo schrijft onder meer het Britse dagblad The Guardian.
  • Aangenomen wordt dat er drones zijn gebruikt om de aanval op de militaire productiefaciliteit uit te voeren.
  • Volgens het Iraanse ministerie van Defensie was de drone-aanval “niet succesvol”: één drone zou zijn neergeschoten door de luchtverdediging en twee andere zouden zijn geëxplodeerd nadat ze “in verdedigingsvallen terecht waren gekomen”. Het dak van de werkplaats liep “lichte schade” op, aldus het Iraanse ministerie.
    • Het is niet bevestigd of deze informatie gerelateerd is aan het drone-incident, maar het Iraanse persagentschap Irna maakt ook melding van een brand in een olieraffinaderij in de noordelijke stad Tabriz en zei dat één persoon gewond is geraakt. De nieuwsdienst gaf geen oorzaak aan.

Woelige tijden

  • De Islamitische Republiek Iran is in de greep van sociale onrust. Zo leidde de dood van Jina Mahsa Amini – een 22-jarige Koerdische vrouw, die in september in hechtenis werd genomen door de beruchte Iraanse zedenpolitie – er tot een massale golf van protesten.
  • Daarnaast wordt het regime van de mullahs internationaal veroordeeld vanwege de militaire steun aan Rusland. Het land levert explosieve drones die worden gebruikt om Oekraïense steden te bombarderen.
  • Er is ook de kwestie van het Iraanse nucleaire programma van Iran, waarover de onderhandelingen zijn vastgelopen. Voor Israël, dat regelmatig door Iran wordt bedreigd, is elke Iraanse stap in de richting van een kernwapenarsenaal ondenkbaar. De Joodse staat heeft het regime van de mullahs meermaals gewaarschuwd preventieve militaire actie te ondernemen tegen zijn militair-nucleaire complex.
  • In juli zei Iran dat het een team saboteurs had gearresteerd dat bestond uit “Koerdische militanten die voor Israël werken”, weet The Guardian.
    • Daarom is ook de onafhankelijkheidsstrijd van de Koerden in deze context interessant om te vermelden: deze minderheid, die de oprichting van een staat in haar naam eist, is aanwezig in sommige regio’s van het land en is over het algemeen sterk gekant tegen het huidige regime.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.