Dieselgate: Driekwart van de Europese dieselauto’s “waarschijnlijk” voorzien van emissiecontrolesystemen, zo blijkt uit onderzoek

Dieselgate: Driekwart van de Europese dieselauto’s “waarschijnlijk” voorzien van emissiecontrolesystemen, zo blijkt uit onderzoek
(BENOIT DOPPAGNE/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

De International Council on Clean Transportation (ICCT), de ngo die Dieselgate ontdekte in 2015, heeft een nieuw opruiend rapport gepubliceerd. Meer dan driekwart van de nieuw verkochte dieselvoertuigen in de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een hogere uitstoot dan officieel door de fabrikant is aangegeven, staat in het rapport te lezen.

In het nieuws: Een nieuw en zeer verontrustend rapport over dieselvoertuigen in Europa.

  • Volgens een woensdag gepubliceerd ICCT-rapport zijn tussen 2009 en 2019 in de EU en het VK miljoenen dieselvoertuigen verkocht onder de Euro 5- en 6-normen, terwijl ze in werkelijkheid veel meer stikstofoxide (NOx) uitstoten dan werd geadverteerd.
  • De ngo vermoedt dat veel van die voertuigen tijdens het goedkeuringsproces zijn uitgerust met een (illegaal) apparaat dat hun uitstoot afzwakt.

Europese wegen: Minstens 19,1 miljoen van deze voertuigen zouden nog op de Europese wegen rondrijden.

  • De ICCT heeft haar rapport gebaseerd op drie gegevensbronnen. Dat waren laboratorium- en veldtestgegevens van overheidsinstanties, veldtestgegevens van onafhankelijke organisaties en een uitgebreide database met metingen via teledetectie.
  • “Uit de gegevens van 1.400 officiële overheidstests blijkt dat 77 procent van de Euro 6-dieselauto’s en 85 procent van de oudere Euro 5-voertuigen ‘verdachte’ testresultaten hebben, die een te hoge uitstoot verbergen”, aldus de ngo.
    • Van de 53 miljoen dieselvoertuigen die tussen 2009 en 2019 in de EU en het VK zijn verkocht, hadden er 24 miljoen “verdachte” emissies, zei de ICCT in wat zij een “conservatieve” schatting noemt.
    • Van deze 24 miljoen zijn er nog 19,1 miljoen in omloop, waarvan 13 met een “extreme” uitstoot (drie of vier keer de officiële limiet).
  • Volgens de ICCT betekent dit dat in al deze gevallen “waarschijnlijk” een manipulatievoorziening is gebruikt.

Welke modellen en in welk land

In detail: Bijna een miljoen voertuigen op de Belgische wegen.

  • In zijn verslag geeft de ICCT een gedetailleerd overzicht van de mate waarin elk EU-land deze frauduleuze voertuigen nog op zijn wegen ziet.
  • Van de 1,1 miljoen betrokken voertuigen die in België zijn verkocht, blijken er nog zo’n 900.000 op de Belgische wegen te rijden.
  • De zwaarst getroffen landen zijn uiteraard de twee dichtstbevolkte: Duitsland (4,2 miljoen) en Frankrijk (3,3 miljoen).
  • Op het podium van de (roemloze) ranglijst van de best verkochte modellen met ‘extreme’ emissies stonden de VW Passat 2L, de Renault Clio 1.5L en de VW Tiguan 2L. Daarachter staan verschillende voertuigmodellen van Ford, Opel, Skoda en Peugeot.

En nu: Acties in verschillende Europese landen aangekondigd.

  • Terwijl de Euro 7-norm, die in 2025 van kracht moet worden, “uitgebreidere testvoorschriften invoert, die zullen helpen om de handhaving van de werkelijke emissies te verbeteren”, betreurt de ICCT het feit dat miljoenen voertuigen nog steeds op de weg rijden terwijl ze waarschijnlijk hebben geprofiteerd van een manipulatievoorziening.
  • Woensdag zijn in verschillende Europese landen acties aangekondigd. De ngo’s ClientEarth, France Nature Environnement (FNE), Consommation Logement Cadre de Vie (CLCV) en Deutsche Umwelthlife hebben aangekondigd actie te ondernemen in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
    • “Meer dan zeven jaar na het eerste Dieselgate-schandaal is het verbazingwekkend om te zien dat er zo weinig is veranderd. We sturen juridische klachten naar drie nationale regeringen om te eisen dat de vuile erfenis van Dieselgate voor eens en altijd wordt aangepakt. Het was een verraad van het vertrouwen van de consument en het publiek en de autoriteiten kunnen niet blijven toestaan dat autofabrikanten hiermee wegkomen”, aldus Katie Nield, advocaat van ClientEarth. (fjc)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.