Dreigt “duurzame” financiering een speculatieve zeepbel te veroorzaken?

Sectoren die milieu en mensheid respecteren, kunnen alsmaar meer op financieringsschema’s rekenen, en de “groene” sector is booming. Maar de Bank voor Internationale Betalingen vreest dat deze snelle groei een steile val kan inluiden.

Nu de samenleving als geheel zich steeds meer zorgen maakt over sociale en ecologische verantwoordelijkheden, zien we een financiële sector opkomen die graag met het predicaat “groen” pronkt. Regelingen worden getroffen om ervoor te zorgen dat alleen bedrijven worden gefinancierd die zich inzetten voor de energietransitie, vaak ook met inachtneming van de mensenrechten, hoewel sommige initiatieven soms worden verdacht van “green washing“.

Maar de BIB, de Bank voor Internationale Betalingen, die optreedt als een soort centrale bank voor centrale banken, is bezorgd: in haar laatste rapport vreest zij dat deze duurzame financiële sector een nieuwe zeepbel aan het worden is.

Historische precedenten

Hoewel de rest van de markt er niet echt fantastisch voor staat, zijn “groene” activa booming, en blijft de vraag maar toenemen. Het risico bestaat dat “groene financiering” bij de eerste marktcorrectie ineenstort, zoals historisch het geval is geweest bij diverse grote technologische revoluties, aldus de Zwitserse instelling. De spoorweghausse in de 19e eeuw of de internetzeepbel in het begin van de jaren 2000 veroorzaakten bijvoorbeeld een sterke krimp op middellange termijn.

De BIB ontwaart echter signalen dat de activa in deze beleggingsproducten, die milieu-, sociale of corporate-governancevoordelen (ESG) bieden, worden opgerekt. Volgens een ruime definitie zou het gewicht van ESG-activa tussen 2016 en 2020 met een derde zijn toegenomen tot 35 biljoen dollar (29.863.225.000.000 euro), of maar liefst 36% van het door professionele beleggers beheerde vermogen. Dit is een buitengewoon groeipercentage, dat veel hoger ligt dan de prijzen die beleggers betalen voor groeiaandelen, die zelf al onder druk staan.

Verhoogde waakzaamheid

De in Zwitserland gevestigde instelling kan nog geen conclusies trekken, maar roept op tot voorzichtigheid met betrekking tot ESG-beleggingen. De sector groeit zo snel dat het niet onmogelijk is dat hij plotseling zal instorten. Hoe meer deze sector blijft groeien, hoe meer ESG nieuwe investeerders zal aantrekken, maar de BIB dringt aan op nauwlettend toezicht op deze sector als deze in dit tempo blijft groeien.

(lb)

Lees ook: Van de regering-De Croo tot fondsenreus BlackRock: circulaire economie wint aanhang

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.