Dow Jones verliest meer dan 2000 punten: grootste dagverlies sinds 2008

De Amerikaanse beursindex Dow Jones verliest maandag 2.013 punten, een verlies van 7,79 procent en het grootste dagverlies sinds 2008.

Naast Boeing, Apple en Caterpillar zijn vooral de banken de grote verliezers. JPMorgan, Citigroup en Bank of America verliezen alle meer dan 10 procent. De banken worden afgestraft omdat hun manoeuvreerruimte steeds kleiner wordt nu de rente op staatspapier blijft dalen. Amerikaanse obligaties met een looptermijn van 10 jaar brengen nu minder dan 0,5% procent op. Wie zijn geld voor 30 jaar vastzet krijgt met moeite nog 1 procent. Alle Amerikaans staatspapier geeft nu minder dan 1 procent rente, een absoluut unicum.

De verwachte faillissementen in de energiesector wegen op de banken, die vele miljarden in leningen hebben uitstaan in de Amerikaanse schalieoliesector.

Ook de S&P 500 (- 7,6 procent) en de Nasdaq (- 7,29 procent) incasseren rake klappen.

De Amerikaanse beursindex S&P 500 noteerde maandag 18 procent lager dan op 19 februari, toen ze haar hoogste stand ooit bereikte. Bankaandelen zijn sinds dan 25 procent minder waard, energieaandelen 35 procent.

Het negatieve beurssentiment is ingegeven door toenemende paniek rond het coronavirus en de instortende olieprijzen. De olieprijs kende maandag zijn grootste prijsdaling sinds de Eerste Golfoorlog in 1991. Saoedi-Arabië maakte tijdens het weekeinde bekend de markten te zullen overspoelen met goedkope olie.

Het Internationale Energie Agentschap (IEA) stelde eerder op de dag zijn voorspellingen voor het ganse jaar bij en anticipeert voor het eerst sinds 2009 een daling in de globale vraag naar olie.

Goud en de euro profiteren lichtjes van de Amerikaanse beursmalaise. Goud gaat o,2 procent hoger, de eenheidsmunt wint 1,5 procent en noteert nu tegen 1.146 Amerikaanse dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20