De Amerikaanse aandelenbeurzen gaan ook donderdag hoger nadat de Federal Reserve een nieuwe kader schetste waardoor de rentevoeten nog langere tijd laag kunnen blijven.
De Dow Jones Industrial Average gaat 160 punten hoger, een winst van 0,57 procent. Voor het eerst noteert de DJIA hoger dan bij de start van het jaar. Ook de S&P 500 gaat 0,17 procent hoger. De techbeurs Nasdaq moet wel 0,34 procent inleveren.
De Fed besliste om rente en inflatie enigszins te ontkoppelen en niet meer vast te houden aan de grens van 2 procent. In de praktijk betekent dat dat ze de rente ook voor lange tijd gewoon stabiel houdt, zelfs als de werkloosheid stevig daalt.
Vooral bankaandelen profiteren van de uitspraken van Powell. Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America en Wells Fargo gingen alle meer dan anderhalf procent hoger.
Het aandeel Abbott Laboratories gaat bijna 8 procent hoger nadat het farmabedrijf toelating kreeg van de Food and Drug Administration om een snelle en goedkope doe-het-zelf coronatest op de markt te brengen.
Big Tech levert in
Big Tech moet een deel van zijn winsten van eerder deze week inleveren. Facebook gaat 2,9 procent lager en Netflix 3,7 procent. Ook Amazon, Alphabet en Apple gaan meer dan een half procent lager.
Analisten schrijven de dalingen toe aan investeerders die hun portefeuille opnieuw calibreren en een deel van hun techaandelen van de hand doen.
27 miljoen werkloze Amerikanen
Deze ochtend had het Ministerie van Arbeid bekendgemaakt dat 1 miljoen Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsaanvraag hebben ingediend. Dat stemde min of meer overeen met wat de markten incalculeerden. Wall Street verwelkomde dat cijfer als goed nieuws, omdat de vrees bestond dat het beëindigen van de eerste stimulusmaatregelen tot meer aanvragen zou leiden, wat dus voorlopig niet het geval is. Toch zitten nog steeds 27 miljoen Amerikanen zonder werk.
Olie gaat 1,2 procent lager, nadat orkaan Laura lelijk huishield in de buurt van petro-stad Houston. Een vat Brent-olie kost donderdagavond 45,08 dollar. Goud levert alweer 0,8 procent in. Voor een troy ounce goud (31 gram) moet nog maar 1.936 dollar worden betaald. De euro noteert onveranderd op 1,182 dollar. De bitcoin tenslotte gaat 1,8 procent lager. Voor de cryptomunt moet donderdagavond 11.265 dollar worden betaald.